Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

Hollywood sztrájkján is múlhat a magyar GDP növekedés

Epizód lejátszása
Hollywood sztrájkjának hatása a magyar gazdaságra

A magyar filmgyártást is érzékenyen érinti az amerikai forgatókönyvírók május 1-je és Hollywood vezető színészeinek július közepe óta tartó sztrájkja. Becslések szerint a leállás egy év alatt kb. 0,35%-kal csökkenti a magyar GDP-t és összesen 70-80 milliárd forint adóbevétel kiesést okoz a költségvetésnek.

Az új szén-dioxid kvóta adó célzott csapás az érintett cégekre

Ismét bebizonyosodott az az állítás, miszerint nem telik el úgy 2-3 hét, hogy Magyarországon ne vezetnének be egy új adót vagy ne módosítanák jelentősen a meglévő adózási szabályokat. A legújabb különadó szén-dioxid kvóta adó névre hallgat, és az ország legnagyobb szén-dioxid kibocsátóira vonatkozik. A rendelet időközben hatályba is lépett, az érintett cégeknek (összesen 40 darab van belőlük) már idén adót kell fizetniük egész éves kibocsátásuk alapján.

Szakértői számítások szerint a közel 90 milliárdos forintra becsült adóbevétel negyven százalékát, kb. 35 milliárd forintot a Mol-csoport tagvállalatai fizetnék be. A legnagyobb befizetők között rajtuk kívül a Nitrogénművek Zrt., a Királyegyházi Cementgyár, a Váci Cementgyár és a Beremendi Cementgyár lehetnek.

Megint egy olyan nem várt, nem tervezhető és év közben bevezetett adónemről van szó, amelynek terhét visszamenőleg kell befizetni. egy adót, amit nem lehet tervezni, nagy összegű, eléggé célzottnak tűnik. Ez egy újabb intézkedés, ami rombolja a kiszámíthatóságot.

A magyar költségvetésnek is súlyos veszteséget okoznak az adóparadicsomok

A nagyvállalatok adóelkerülési gyakorlata mellett a magánszemélyek vagyonának off-shore számlákra mentése is dollár-százmilliárdokban mérhető bevételkiesést jelent világszerte. Az éves globális adóveszteség összesen 472 milliárd dollárra becsülhet, legalábbis ezt állítja a Tax Justice Network által készített tanulmány, a State of Tax Justice 2023. Az itt elérhető dokumentum szerint Magyarország esetében a hazai GDP közel 5 százalékát menekítették ki a legvagyonosabbak.

Mi is átfutottuk a tanulmányt, amelynek módszertanát nem tartjuk megalapozottnak, következtetéseit ennek megfelelően megkérdőjelezzük.

Hollywood sztrájkján is múlhat az idei magyar GDP növekedés

Magyarország jelenleg a világ 10 legfontosabb filmes gyártási helyszínének egyike. A fő profilt a tengeren túli stúdiók kiszolgálása jelenti, Európában csak a brit filmipar képvisel nagyobb volument e tekintetben. Ez az oka annak, hogy a magyar filmgyártást és a szektorban dolgozó mintegy 20 ezer munkavállalót is nagyon érzékenyen érinti az amerikai forgatókönyvírók május 1-je, illetve az amerikai színészek július közepe óta tartó sztrájkja.

A két párhuzamosan futó munkabeszüntetés eltérő hatást gyakorol az itthon készülő produkciókra. A forgatókönyvírók sztrájkja csak középtávú lassulást vetített előre, azonnali károkat nem okozott. A futó es az előkészületi fázisban már ittlévő produkciókat nem érintette, leállásra nem került sor, csak az új projektek érkezése lassult le. A hollywoodi színész-szakszervezet sztrájkja ezzel ellentétben szinte minden nagyobb produkció esetében azonnali leálláshoz vezetett, hiszen a főszereplők és a fontosabb szereplők nélkül nem lehet érdemben folytatni a forgatást.

Az Andersen Magyarország számításai szerint a leállás egy év alatt mintegy 0,35 százalékkal csökkenti a magyar GDP-t és összesen 70-80 milliárd forint adóbevétel kiesést okoz a költségvetésnek.

Bejelentés nélkül nem hajtanak végre több adóellenőrzést az USA-ban

Az adózók biztonságérzetének növelése érdekében az amerikai adóhatóság felhagy azzal az évtizedes gyakorlattal, hogy előre be nem jelentett ellenőrzéseket hajtson végre a magánotthonokban és a cégeknél. Az Internal Revenue Service ezentúl időpontegyeztető leveleket küld ki az adóhátralékot felhalmozó vagy hibás adóbevallást benyújtó magánszemélyeknek, illetve vállalkozásoknak, mielőtt tisztségviselői és fegyvertelen ügynökei megjelennének a helyszínen.

A NAV a külföldön végzett adóköteles munkákról is adatokhoz jut

Többször beszéltünk már arról, hogy a különböző országok adóhatóságai egyre több csatornán és formában cserélik a rendelkezésükre álló adatokat. Erre példa, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) is befutnak az információk a Magyarországon élők más országban szerzett, de Magyarországon adóköteles jövedelméről. Az adóhatóság egy nemrégiben kiadott közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogyha valaki külföldön dolgozik, mindenképpen utána kell járnia annak, hogy jövedelme után melyik államban kell megfizetnie a közterheket.

Nem csalt áfát a Bolt

A budapesti taxitársaságok azzal vádolják a piacvezetőnek számító Boltot, hogy az engedélyezett tevékenységét nem saját maga végzi, hanem azt kiszervezi külföldi partnerének, hogy kihasználva az uniós jogszabályokat, kedvezőbb feltételeket biztosítson a vele szerződött személyszállítóknak azáltal, hogy azok nem fizetnek be áfát.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a külföldön kiállított áfamentes számlák után Magyarországon a taxis személyszállítóknak (is) meg kell fizetni az áfát, tehát valójában semmilyen kárt nem okozott a Bolt a magyar államkasszának. A Bolt felelőssége maximum abban lehet, hogy erről nem tájékoztatta a – döntően – alanyi adómentes taxisokat, de ez nem is a jogszabály által előírt feladata.

Felhívjuk a figyelmet a podcast új LinkedIn csatornájára, ahol kérdéseket vetünk fel, szakmai vitáknak adunk teret, kulisszatitkokat árulunk el és izgalmas, exkluzív tartalmakat osztunk meg.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 55