Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

2024-es adóellenőrzési terv: új ágazatokra céloz a NAV

Epizód lejátszása
2024-es adóellenőrzési terv

A 2024-es adóellenőrzési terv szerint idén nagyobb figyelemre számíthatnak az adóhatóság részéről a rendezvényszervezők, a reklám- és médiaszolgáltatók, a szépségiparban működők, a testedzési szolgáltatást nyújtók és azok, akik kriptovaluta kereskedelemből tesznek szert nagyobb jövedelemre.

Publikus a NAV 2024-es adóellenőrzési terve

Az adóhatóság 2024-re a rendelkezésére álló adatvagyon felhasználásával, célzott kockázatelemzéssel és a gazdasági folyamatokhoz igazodva határozta meg az ellenőrzések irányát. Újdonság, hogy idén kiemelt figyelmet kap az adózói adatszolgáltatások adathelyességének biztosítása. A kockázatelemzések fókuszába az állandóan ellenőrzött területek mellett új ágazatok is célkeresztbe kerültek. 2024-ben a NAV figyelmére számíthatnak a rendezvényszervezők, a reklám-, marketing-, és médiaszolgáltatók, az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből, és kriptovalutából jövedelmet szerzők, a szépségiparban működők, valamint a testedzési szolgáltatással foglalkozó adózók is.

Többek között ez olvasható az adóhatóság honlapján közzétett, a 2024-re tervezett ellenőrzésekről szóló tájékoztatóban.

Az előző évekhez képest több pozitív változást is látunk az idei ellenőrzési tervben, amelybe egészen előremutató elemek kerültek be. Az egyik ilyen, hogy az adóhatóság nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az adatszolgáltatások ellenőrzésére, vagyis innentől fogva nem csak a begyűjtött adatok mennyiségének, hanem minőségének is jóval nagyobb jelentősége lesz. A NAV ezek szerint felismerte, hogy a hibásan közölt adatok – elsősorban az online számlaadat szolgáltatás esetében – nem alkalmasak arra, hogy kockázatelemzési folyamatokat építsenek rájuk.

A mesterséges intelligencia alkalmazása miatt szigorodhatott a hazai transzferár szabályozás?

A 2024-es adóellenőrzési tervben a transzferár adatszolgáltatás kontrollja is nagyobb jelentőséget kap, ennek már tapasztalhatók a jelei. Fontos kérdés, hogy az adóhatóság milyen módszerekkel használja fel és elemzi azt a hatalmas adatmennyiséget, amely e tekintetben a rendelkezésére áll? Vajon a big data technológiák mellett mekkora szerepet szán ebben a mesterséges intelligencia alkalmazásának?

A NAV elnöke több sajtónyilatkozatában is beszélt arról, hogy az adóhatóság már felhasználja az AI nyújtotta előnyöket az alapfeladatai során, sőt, a szervezet külön munkacsoportot hozott létre a technológiában rejlő lehetőségek és kockázatok vizsgálatára. Egyes vélekedések szerint részben ennek köszönhető, hogy 2022 végén szigorúbb transzferár szabályok léptek életbe.

Svájcban már kriptoeszközökkel is lehet adózni

Az alpesi ország Zug nevű kantonjában élő lakosok és az ott működő vállalkozások már kriptovalutákkal is megfizethetik adófizetési kötelezettségüket, igaz, csak 1,5 millió svájci frank határig.

A hír számunkra több kérdést is felvet. Milyen előnye származik ebből a svájci adóhatóságnak és adórendszernek? Milyen kriptoeszközökkel lehet teljesíteni az adófizetési kötelezettséget? Hogyan kezeli az alpesi ország adóhatósága a kriptovalutákra jellemző nagy árfolyamingadozásokat, illetve azt, hogy ezek az eszközök sokszor kevésbé forgalomképesek a hagyományos fizetőeszközökhöz képest?

Sok vendéglátóhelynek még nem fizette ki a használt sütőolaj árát a MOHU

A koncessziós társaság több esetben féléves csúszásban van a kifizetésekkel. Az elmaradást a MOHU is elismerte, egyben kijelentette, hogy dolgoznak a hiba kijavításán.

A MOL leányvállalata – államilag kijelölt koncessziós társaságként – tavaly júliusban vette át a hulladékgyűjtés és feldolgozás egyes ágazatait Magyarországon. Ennek részeként feladatai közé tartozik a használt sütőolaj vendéglátóhelyekről való begyűjtése is úgy, hogy a begyűjtött olajból bioüzemanyagot állít elő. A korábbi rendszerhez képest, amikor a vendéglátóhelyek azonnal megkapták az átadott használt olaj árát, a MOHU több hónapos késedelmet halmozott fel a kifizetésekben. A tartozások mértéke a több tízezer forinttól a milliós tételekig terjedhetnek.

A rendszer tavaly nyáron döcögve, zörögve indult, azóta sem zár rendesen, és ez sajnos sokaknak fáj. Megváltozott a jogszabályi környezet, megszűnt a piaci verseny, a monopol helyzetben lévő MOHU-t pedig nem kötik szigorú szabályok az árképzésnél és a kifizetések teljesítésében.

Mi a Túró Rudi pontos definíciója?

Az őszi adócsomag részeként hozzányúltak az ÁFA-törvény mellékletéhez is, méghozzá ahhoz a részhez, ami a desszert jellegű sajtkészítmények áfakulcsával foglalkozik. Ezzel a változtatással 2024-ben 27-ről 18 százalékra csökkent a túró rudi áfakulcsa.

Ezzel azonban egy értelmezési verseny indult, hogy pontosan milyen termékek tartoznak ebbe a kategóriába. A NAV ennek kapcsán adta ki nemrégiben a 2024/4-es adózási kérdését, hogy eldöntse, a desszertjellegű sajtkészítmények értékesítése során alkalmazandó adómértéket.

Katalónia adózási szuverenitása mellett érvel a katalán kormány

Pere Aragonés katalán elnök nemrégiben arról beszélt, kormánya javaslatot készít arról, hogy a spanyol állam helyett teljes egészben a tartomány szedhesse be és oszthassa szét a területén megtermelt adókat. Nem kis tétről van szó, hiszen az ország leggazdagabb tartománya esetében ennek összege eléri a mintegy 52 milliárd eurót.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 69