Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

Az Unió alapjaiban alakítaná át az adórendszereket

Epizód lejátszása
Adórendszer átalakítás

Az elképzelések szerint környezetvédelmi adók kivetése mellett jelentős mértékben módosítanák a bérekre rakódó terheket és a cégek adózási szabályait is. Az ellentmondásos terv valamennyi tagország szabályozását, így a magyar adórendszert is érintené, ugyanakkor nem veszi figyelembe a helyi sajátosságokat.

Extraprofit különadók: megjelentek a legújabb változások

A Kormány július 17-én este kihirdetett új rendelete több ponton is módosítja az extraprofitadókról szóló kormányrendeletet. A legújabb változtatások értelmében körvonalazódnak a gyógyszergyártók és -forgalmazók által igénybe vehető adókedvezmények részletszabályai, csökken a kőolajtermék-előállítók különadója, pontosították a bányajáradék kiszámításának módját és hozzányúltak a légitársaságok hozzájárulásáról szóló rendelkezéshez is.

A legnagyobb horderejű módosítások kétségtelenül a gyógyszeriparhoz köthetők. Úgy tűnik, a gyógyszergyártó lobbi remek munkát végzett, mert olyan passzusok kerültek bele a rendeletbe, amelyek egyértelműen kedvezők a szektor szereplőinek. A gyógyszergyártók ugyanis a 2024-es adóévre vonatkozó fizetési kötelezettségüket többek között a tárgyi eszköz beszerzéseikre és kutatási-fejlesztési tevékenységükre fordított összegekkel csökkenthetik. Ezeket a különadó csökkentő tételeket a gyógyszerforgalmazók is alkalmazhatják.

Az Unió alapjaiban írná át az adórendszereket

Nem csak Magyarország tervezi adórendszere átalakítását, hanem az EU is gyökeres változásokon gondolkodik e tekintetben. Az Unió most közzétett 2023-as stratégiai előrejelzési jelentése ugyanis olyan átalakítási javaslatokat vázol, amelyek a fenntarthatóság és a digitalizáció kettős átmenetével kapcsolatos kihívások leküzdése érdekében alapjaiban írnák át az adórendszerek jelenlegi működését. A terv valamennyi tagország szabályozását, így a magyar adórendszert is érintené. Az elképzelések szerint a környezetvédelmi adók kivetése mellett jelentősen mértékben nyúlnának hozzá a bérekre rakódó terhekhez és a cégek adózási szabályaihoz is.

A javaslatcsomag jelen állapotában egyelőre egy olyan, belső ellentmondásokkal teli katyvasznak tűnik, amely nem veszi figyelembe a régiók és az egyes tagállamok helyi sajátosságait. Korábban többször is foglalkoztunk azzal, hogy miért nehéz harmonizálni az egyes országok adórendszereit, illetve azzal, hogy miért nem lehet átültetni egy az egyben egy jól működő modellt egyik helyről a másikra.

Adómentes az ország- és vármegyebérletek térítése

Az új utazási bérletkonstrukciók már hónapok óta forgalomban vannak. Bevezetésükkel megváltoztak a munkába járás költségtérítésének szabályai, azonban eddig nem volt tisztázott, hogy a munkáltatók milyen esetekben téríthetik meg munkavállalóik részére adómentesen a bérletek árát. A NAV nemrégiben kiadott állásfoglalásában megválaszolta a még nyitott kérdéseket, és meghatározta azokat az eseteket, amikor erre lehetőség nyílik.

Kormányrendelet kötelezi az önkormányzatokat az idei földadó visszafizetésére

A július 14-én megjelent rendelet szerint az a települési önkormányzat, amely a termőföldre, termőföld tulajdonjogára vagy termőföldet terhelő, ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra települési adót állapított meg, köteles annak a 2023. adóévre jutó, megfizetett, beszedett összegét az adóalany számára 2023. október 1-jéig visszatéríteni.

A múltkor még arról beszéltünk, hogy megváltozott a helyi adókról szóló törvény, amelynek értelmében már nem lehet új földadót kivetni. Ez a kormányrendelet azonban visszamenőleges hatályú, és példátlan módon azt írja elő az önkormányzatoknak, hogy utalják vissza a korábban jogszerűen, törvényes keretek között kivetett földadót.

Fokozza az e-kereskedelem ellenőrzését a NAV

Az internetes kereskedelemben tapasztalható visszaélések, valamint a fogyasztóknak, a tisztességes kereskedőknek és a költségvetésnek is kárt okozó illegális piaci gyakorlat visszaszorítása érdekében egyre több ellenőrzést indít az adóhatóság. Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési főosztályának vezetője egy július 12-én tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az adóhivatal munkatársai folyamatosan figyelik az online piactereket, közösségi oldalakat, és éves szinten mintegy 20 ezer honlap. A NAV ellenőrei tavaly közel 1600 online próbavásárlást kezdeményeztek, több mint 320 esetben állapítottak meg valamilyen jogsértést és mintegy 53 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki.

A Blikk tudni véli, ki az adócsalással vádolt híres magyar zenész

A NAV adócsalás miatt nemrégiben indított eljárást egy hazai, közismert és igen népszerű zenész ellen. A vád az, hogy az előadó nem vallotta be az elmúlt két évben a YouTube-on keresett százmillió forintos bevételét. Az adóhatóság közleményben ismertette az ügy részleteit. E szerint nyomozóik több eljárást is lefolytattak az ismert előadó ellen, akit gyanúsítottként hallgattak ki, és aki ellen költségvetési csalás miatt nyomoznak. A személyi jövedelemadó bevallási és fizetési kötelezettség elmulasztásával mintegy 20 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A Bolt Taxit támadja az Országos Taxis Szövetség

Igazi taxis háború van kibontakozóban. Az Országos Taxis Szövetség ugyanis nemrégiben a Bolt Taxi engedélyének a visszavonását kezdeményezte Budapest Főváros Önkormányzatánál. A szövetség beadványában az ellen emelt kifogást, hogy a piacvezető cég járműveinek tetején elhelyezett szabadjelzők és az autók oldalán elhelyezett logók nem állnak megfelelő védjegyoltalom alatt. Az indok ugyan mondvacsinált, a támadás végeredménye azonban az is lehet, hogy törvénymódosításra kerül majd sor, de az is a lehetőségek között szerepel, hogy a magyar taxitársaságok tömegesen teszik át székhelyüket külföldre.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 54