Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

Magyarország hajlandó feladni vétóját a globális minimumadó ügyében?

Epizód lejátszása
Globális minimumadó

Sajtóértesülések szerint helyreállítási programjának elfogadása és az ezzel járó EU-s források megnyitása érdekében az egyéb vállalások mellett a magyar kormány a globális minimumadó bevezetésével szemben emelt vétójától is elállhat. Ezt egyébként az unió tagállamai közül egyedül Magyarország ellenzi.

Magyarországon jelentősen csökkent az adóbevételek GDP-hez viszonyított aránya 2021-ben

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat jelentése szerint 2021-ben Magyarországon csökkentek legnagyobb mértékben a GDP-arányos adóbevételek az egész EU-ban. A magyar állam adó- és járulékbevételei tavaly a GDP 34 százalékát tették ki, ami 2,1 százalékponttal kevesebb, mint 2020-ban. A második legnagyobb csökkenést 1 százalékpontos különbséggel Horvátország produkálta.

Tekintettel arra, hogy 2021-ben kiugróan magas volt a GDP növekedés Magyarországon, a 2022-es évre vonatkozó statisztika valószínűleg már nem lesz ilyen kedvező. A gazdaság növekedési ütemének csökkenéséből kiindulva az is elképzelhető, hogy korrekciót látunk majd e tekintetben, és az adóbevételek GDP-hez viszonyított aránya újra nőni fog.

Uniós bírság fenyegeti Lengyelországot az áfacsökkentés miatt

Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök szerint az Európai Unió meg fogja bírságolni Lengyelországot a korábban bevezetett ÁFA-csökkentés miatt. A 2021 elején elfogadott, nagyobb részben december végéig hatályban lévő intézkedéscsomag ugyanis év elején nullára csökkentette bizonyos élelmiszerek, a földgáz és a műtrágya áfáját, 8 százalékban határozta meg az üzemanyagok, míg 5 százalékban a távfűtés és az áram áfa-kulcsát.

Az uniós szankcióktól tartva Morawiecki lehetségesnek nevezte, hogy visszaállítják az áram, a gáz, valamint a távfűtés után kivetett áfa és jövedéki adó eredeti kulcsát. Ezt a lépést a lengyel miniszterelnök megfogalmazása szerint „megfelelő ármechanizmusokkal” helyettesítenék annak érdekében, hogy az árak a kormány korábbi ígéreteinek megfelelő szinten maradjanak.

Ha a lengyel kormány tagjai hallgatták volna a podcastunkat, akkor most nem lennének bajban, mi ugyanis megmondtuk, hogy borítékolható a büntetés.

Elüldözött Csehországból egy céget a rendkívüli adó

Jelentős döntéseket hozott a cseh parlament alsó háza, amely jóváhagyta az energetikai, vegyipari és bányaipari cégek, valamint a bankok rendkívüli adóját. Radikális lépésre szánta el magát emiatt az energiaiparban használt nyersanyagokkal kereskedő EP Commodities (EPC) nevű társaság, amelynek vezetése úgy döntött, hogy beszüntetik csehországi tevékenységüket és külföldre távoznak. Ezzel a lépéssel akarják elkerülni a rendkívüli adó megfizetését.

Étolajos és kristálycukros csalókat kapott el a NAV

Többmilliárdos kárt okozott az a céghálózat, amely árstop hatálya alá tartozó élelmiszereket szerzett be az unió területéről, majd azokat egy céghálózaton átfuttatva értékesítették tovább Magyarországon úgy, hogy elkerülték az adófizetési kötelezettséget. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal – többek között az EUROPOL együttműködésével – egy nemzetközi akcióban csapott le a bűnszervezetre. A nyomozás során az adóhatóság emberei elsősorban az online számla és az EKAER rendszerek adatainak köszönhetően tudták pontosan azonosítani az elkövetőket.

Úgy tűnik, Magyarország hajlandó feladni vétóját a globális minimumadó ügyében

Magyarország hónapok óta áll tárgyalásban az EU-val helyreállítási programjának elfogadásáért. Mi is többször szót ejtettük arról, milyen engedményeket és intézkedéseket kell tennie a magyar államnak azért, hogy az unió elérhetővé tegye számunkra a helyreállítási alap forrásait. A Politico információi szerint a majdani kifizetésért cserébe a magyar kormány a jelentős igazságszolgáltatási reformon túl arra is hajlandónak mutatkozik, hogy elálljon a globális minimumadó bevezetése ellen emelt vétójától.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 35