Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

Miért nem megoldás az adócsökkentés a magas benzinár ellen?

Epizód lejátszása
Adócsökkentés benzinár

A podcast idei 4. adásában kifejtjük, hogy a kormánynak miért nincs igazi mozgástere ebben a kérdésben, de egyéb vonatkozásban is foglalkozunk az adócsökkentés eszközével. Történelmi pillanatot is átélhettünk, hiszen megkaptuk első hallgatói levelünket, amit szóban megválaszoltunk.

A 2020-as átmeneti ÁFA-csökkentés Németországban valós segítséget jelentett a rászorulóknak

Legalábbis ezt támasztja alá egy nemrégiben publikált kutatási eredmény. A koronavírus járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítése céljából a német kormány 2020. július 1. és 2020. decemberig 31. között az általános és a kedvezményes ÁFA-kulcsot is csökkentette. Előbbit 19-ről 16-ra, utóbbit 7-ről 5 %-ra, amivel elsősorban a gazdaság élénkítését és a fogyasztás növelését szerették volna elérni. Német kutatók tavaly megvizsgálták, hogy az átmeneti ÁFA-csökkentés valóban hozott-e bármilyen érdemi eredményt. Azt találták, hogy az intézkedés 34 milliárd euróval növelte a fogyasztást, és elsősorban a fiatalok és az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára jelentett segítséget.

A kutatók publikációjukban kiemelték, hogy az ÁFA-csökkentés hatását rendkívül nehéz elválasztani más gazdasági jelenségektől. Pontosan emiatt fogadjuk fenntartásokkal a kutatás eredményét, emellett abban sem vagyunk biztosak, hogy az adócsökkentés a legjobb módszer a háztartások és a vállalkozások támogatása érdekében. Világszerte tapasztalható jelenség ugyanis, hogy az ÁFA-kulcs mérséklése alig vagy csak csekély mértékben viszi lejjebb az árakat.

Komoly szakmai vita zajlik az ÁFA-csökkentéssel kacérkodó Szlovákiában

Egy elfogadás előtt álló törvényjavaslat az élelmiszerek és a vendéglátás ÁFÁ-ját is csökkentené északi szomszédunknál. A mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmai szervezetek álláspontja szerint azonban ez az intézkedés elsősorban a nagy üzletláncoknak kedvezne, a lakosság nem érezné meg érdemben ennek pozitív hatásait. A szlovák pénzügyminisztérium is a törvényjavaslat ellen foglalt állást, amely az előzetes becslések szerint mintegy 150-200 millió eurós lyukat ütne a költségvetésben, amelynek pótlására egyelőre nincs forrás.

Mi osztjuk ezt az ellenvéleményt, és meglehetősen szkeptikusak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy az ÁFA-csökkentés mennyire lehet hatékony szociális intézkedés. Az adókulcs mérséklése ugyanis azt jelenti, hogy ezzel mindenki jól jár, nem csak a rászorulók, akik estében a várt pozitív hatás a németországi kutatás kapcsán kifejtett jelenség okán nem is biztos, hogy érvényesül.

A magyarok nagy része az adócsökkentésben látja a benzinár mérséklésének megoldását

Február 15-ig tartott az benzinárstop első, három hónapos időszaka, amelyet azóta újabb három hónappal hosszabbított meg a kormány. Az intézkedés apropóján a Pulzus Kutató intézet készített egy átfogó felmérést a napi.hu számára. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a szárnyaló üzemanyagárakat hogyan tartaná kordában a lakosság. Az összesítésből kiderült, hogy a válaszok nagy többsége, közel 63 százaléka az üzemanyagokat terhelő adók csökkentésében látja a megoldást.

Korábban már beszéltünk róla, hogy sajnos ezen a téren nincs igazán mozgástere a magyar kormánynak. E tekintetben foglalkoztunk Lengyelországgal is, ahol egy egyértelmű EU szabályt megszegve csökkentették az ÁFÁ-t.

Magyarország esetében az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó mértékét nem lehet tovább mérsékelni, mert az euróban van kifejezve, és már így is a minimumon van. Az ÁFÁ-t pedig csak úgy lehetne csökkenteni, ha az általános kulcsot csökkentjük, vagyis minden más terméknek is csökkenne az ÁFÁ-ja, ezt pedig nyilvánvalóan nem akarja a kormány.

Intenzíven ellenőrizte a NAV a benzinkutakat

november 15-től több mint 2000 töltőállomást ellenőrzött az adóhivatal. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára szerint az ellenőrzési tapasztalatok pozitívak: a kutakon betartják a hatósági árakat és az ellenőröknek csak 3,2 millió forint bírságot kellett kiszabniuk.

Ahhoz képest, hogy mekkora energiát fektetett ebbe az akcióba az adóhivatal, a kirótt bírság volumene meglehetősen alacsony.

Az SZJA-visszatérítések kiutalásakor több bank online rendszere is akadozott

A visszatérített SZJA összegek utalása február 11-én indult. A tömeges utalások és az online felületek megnövekedett forgalma miatt a pénzintézetek egy részénél a mobilbank szolgáltatások időszakosan elérhetetlenné váltak. Ilyen felhasználói aktivitásra a magyar bankrendszer tekintetében még nem volt példa.

A nagy érdeklődéssel kísért akció kapcsán az is kiderült, hogy milyen sokan nincsenek tisztában azzal, mennyi SZJA-t fizetnek is valójában. Ennek következtében sokan csalódtak amiatt, hogy várakozásaikhoz képest kisebb összegű visszatérítést kaptak végül.

Kenyai adóhivatal folyamatosan figyeli a közösségi médiát

Az afrikai ország adóellenőreinek speciális csoportja elkezdte megfigyelni a közösségi médiafelületeken keresztül, hogy az adófizetők életmódja tükrözi-e az adóbevallásukban közzétett információkat. A megosztott online tartalmak ilyen módon való ellenőrzése tulajdonképpen egy különleges vagyonosodási vizsgálat. Ezt a módszert évekkel ezelőtt az Egyesült Államokban vezették be. Az ország adóhatóságának, az Internal Revenue Service (IRS) szakértői évek óta big data technológiák segítségével elemzik a különböző közösség média platformokon található adatokat, hogy bizonyítékokat találjanak arra, hogy a vizsgált személyek magasabb életszínvonalon élnek-e, mint amit az adóbevallásuk alapján megengedhetnének maguknak.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 16