Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

Kata és rezsi változások: aránytévesztés és kapkodás

Epizód lejátszása
Kata és rezsi változások

Speciális szerkezetű adásunkban a korábbi epizódokban elhangzott véleményeinket és elemzéseinket megidézve dolgozzuk fel a kata-törvénnyel és a rezsicsökkentéssel kapcsolatos változásokat, mert az általunk akkor elmondottak több esetben is jól reflektálnak a jelenlegi helyzetre.

(FONTOS! Az adást július 19-én vettük fel, amikor még nem voltak ismertek a rezsicsökkentés részletszabályai.)

Itt az új KATA törvény

Gyorsított eljárásban tárgyalta és 2022. július 12-én el is fogadta a Parlament a kisadózó vállalkozók tételes adójának (KATA) változásáról szóló törvényjavaslatot. A szabályok várakozáson felüli szigorítása gyakorlatilag kiüresíti ezt az adónemet, hiszen szeptember 1-jétől ezzel az adózási formával már csak azok a főállású egyéni vállalkozók élhetnek, akik kizárólag a lakosság részére értékesítenek terméket vagy nyújtanak szolgáltatást.

A podcast keretében rengetegszer beszéltünk arról, hogy probléma van a katával, amit valamilyen módon orvosolni kellene. Egyre több munkavállalóból vált katás szabadúszó vagy azért, mert így több bevételt tudtak realizálni, vagy pedig azért, mert a munkáltatójuk így akarta kiszervezni és olcsóbbá tenni alkalmazásukat. Ezt a tendenciát akarta megállítani a Pénzügyminisztérium, a kérdés az, hogy nem öntöttük-e ki a fürdővízzel együtt a gyereket is. Minket is meglepett ugyanis a változás drasztikussága, ami szakmailag és politikailag sem igazán indokolható.

Két nagy tévedést vagy aránytévesztést látunk az intézkedéssel kapcsolatban.

Az egyik a szeptember 1-jei bevezetést. El kell fogadni, hogy a kata egy éves adó, illetve azok az adónemek, amiket a katások nagy része választani fog, szintén éves adók. Ez sokak számára azt jelenti, hogy év közben kell üzleti évet kell zárni és egy újat nyitni, ami rengeteg adminisztrációs teherrel jár. Ez abszolút indokolatlan. Értjük, hogy az intézkedés hatására néhány tízmilliárd forinttal nőhet a költségvetés bevétele, de ez messze többe kerül az adózóknak.

A másik, ami nagyon kritikus, hogy tényleg leszűkítették a rendszert arra, hogy a katások csak magánszemélyek részére nyújthatnak szolgáltatást vagy adhatnak el terméket. Teljesen szürreális és kontraproduktív ezen a módon eltántorítani a vállalkozókat attól, hogy bizonyos köröknek szolgáltatást nyújtsanak.

Az új szabályozás egy nagy társadalmi csoporttal szúr ki egységesen ahelyett, hogy megpróbáltuk volna sebészi pontossággal kiműteni a problémát. Célzott adóellenőrzések helyett ezt az utat választotta a kormány.

A témával kapcsolatos korábbi beszélgetéseink:

EP24 (2022. június 3.): a KATA módosítási lehetőségeiről>>
EP24 (2022. június 3.): a katások adóhatósági ellenőrzéséről>>

A rezsicsökkentés csökkentése

A korábbi adásokban sokat foglalkoztunk a költségvetés helyzetével, illetve azokkal a számokkal, amik a jövő évi költségvetési előirányzatban szerepelnek. Közben kerestük azokat a hatalmas bevételeket, amik az előirányzat alapján a 2023-as büdzsében fognak jelentkezni adó formájában. Az új rezsiszabályok ismeretében most úgy néz ki, hogy részben megtaláltuk ezeket.

Ahogy a katával, úgy a rezsicsökkentéssel is rengeteg probléma volt. A közgazdászok elég sokszor elmondták, hogy ilyen nincs, ez egy nem létező közgazdasági konstrukció. Le lehet csökkenteni a rezsit és ezen a módon látszólag függetleníthetjük magunkat a külvilágtól, de a végén úgyis az állampolgároknak kell megfizetni a különbséget. Egy időzített bombán ültünk, ami most robbant.

Bármennyire is fájni fog sokaknak, a rezsicsökkentés csökkentésének jó oldala, hogy a kormány végre felismerte, ezzel a problémával érdemben kell foglalkozni. Egy másik pozitívum, hogy a magasabb energiaárak takarékosságra és az energiahatékonyság növelésére fogják ösztönözni a lakosságot.

De a katához hasonlóan a rezsicsökkentés új szabályait sem lett volna szabad így, egyik napról a másikra bevezetni. Az új elszámolás augusztus 1-jével indul, vagyis szinte nincs idő a felkészülésre. Ennél csak az lett volna rosszabb, ha minden megy tovább a régiben.

A témával kapcsolatos korábbi beszélgetéseink:

EP26 (2022. június 24.) a 2023-as költségvetés kormány által várt adóbevételiről>>
EP20 (2022. április 8.) az elszabaduló költségvetési hiányról>>
EP17 (2022. március 4.): az osztrák adóreformról beszélgettünk>>

Az USA felmondta a Magyarországgal a kettős adóztatás elkerüléséről kötött egyezményt

Az 1979-ben aláírt egyezmény 2024. január 1-ig marad érvényben. Az amerikai fél kommunikációból kiderül, hogy a lépés Magyarország globális minimumadó bevezetése elleni vétója miatt következett be. Úgy tűnik, a magyar kormány eltaktikázta magát, és tévesen úgy gondolta, hogy a globális minimumadó jó eszköz arra, hogy újabb kedvezményeket és előnyöket csiholjunk ki az EU-ból, miközben összetévesztettük az ellenfeleket.

A kettős adóztatásról szóló egyezmény Magyarországra nézve nagyon előnyös volt. Az USA már többször jelezte, hogy újat szeretne kötni. A globális minimumadó ellen emelt magyar vétó jó ürügy volt arra, hogy felmondják az egyezményt, amivel példát is statuáltak azok számára, akik a nemzetközi adóreform terv útjába akadályokat akarnak gördíteni a jövőben.

A témával kapcsolatos korábbi beszélgetésünk:
EP27 (2022. július 10.) Magyarország globális minimumadó vétójának lehetséges következményeiről>>

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 28