Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

Sci-fi vagy gazdasági realitás, hogy a robotok is adózzanak a jövőben?

Epizód lejátszása
Robotadó

Isaac Asimov elismerését is kiváltaná az az elképzelés, amelynek hívei idővel adót vetnének ki a robotokra. Mint mindig, most is kerestük az érvek mögött húzódó racionalitást, de a podcast jubileumi, 10. adásában más, kevésbé elméleti témák is terítékre kerültek.

Egyesek már fogalmazzák a robotika első adótörvényét

A tudományos-fantasztikum világába illő elképzelést vizsgál a Bruegel Kutatóintézet friss tanulmánya, amely szerint a robotizáció és a digitalizáció következtében hosszú távon elkerülhetetlen lesz, hogy a robotok is adózzanak. A szerzők ezt azzal indokolják, hogy a robotok miatt sok munkahely fog megszűnni a jövőben, ezért valamilyen módon kompenzálni kell az elbocsátott és szociálisan nehéz helyzetbe kerülő embereket. Erre lehet alkalmas a robotadó, amelyet azokra a vállalatokra kellene kivetni, ahonnan az új technológiákra vagy automatizált rendszerekre történő átállás során sokan kerülnek az utcára.

Az ötlet nem új keletű, először Bill Gates vetette fel még 2017-ben. A robotadó bevezetése már itthon is felmerült. A Párbeszéd Magyarországért tagja, Tordai Bence már abban az évben azt javasolta a kormánynak, kezdeményezze az Európai Tanácsnál, hogy az európai országok közösen dolgozzanak ki egy ezzel kapcsolatos koncepciót. Egy évvel később Parragh László, az MKIK elnöke is megfontolásra alkalmasnak találta az elképzelést.

Megint elhalasztották az eÁFA rendszer bevezetését

A digitalizációt elvileg nem lehet megállítani, Magyarországon most mégis sikerült rövid időre. Egy friss kormányrendelet értelmében ugyanis sokadik alkalommal halasztják el az eÁFA rendszer bevezetését, ezúttal bizonytalan határidőig, a veszélyhelyzet végéig. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkárkárának indoklása szerint a zökkenőmentes átállás érdekében kellett meghozni ezt a döntést.

Nagy kár az újabb halasztásért, mert a minisztérium és az adóhatóság egy valóban izgalmas és rendhagyó megoldás bevezetésén dolgozik. Nincs tudomásunk arról, hogy a valahol a világban a cégek ÁFA bevallását az adóhatóság állítaná össze és ajánlaná ki. Sok a kérdőjel még a rendszer működésével kapcsolatban, és továbbra sem dönthető el, hogy ez inkább teher vagy tényleges segítség lesz az érintetteknek. A válaszokra tovább kell várni.

Jövőre is maximum 1%-os iparűzési adót fizetnek a kis- és középvállalkozások

Varga Mihály egy laza 750 milliárdos adócsökkentési csomagot jelentett be Facebook oldalán múlt hét szombaton. Ennek része, hogy 2022-től 2,5 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás és 10 százalékra mérséklődik a KIVA kulcsa. Ehhez kapcsolódik az is, hogy a kormány 2022-re is meghosszabbítja a KKV-k HIPA kedvezményét, vagyis ezeket a cégeket jövőre is csak maximum 1 százalékos iparűzési adó megfizetésére kötelezhetik az önkormányzatok.

Csányi Sándor: a politikusok szívesebben adóztatnak bankot, mint bármi mást

Éles felütések és izgalmas kijelentések jellemzik azt a múlt hét pénteken publikált nagyinterjút, amelyet a Portfolió készített az OTP bankvezérével. Az ország második leggazdagabb embere többek között kifejti, hogy a magyarországi bankok túl vannak adóztatva, és számtalan jogcímen fizetnek közterheket. Ezzel kapcsolatban megpendíti azt is, hogy milyen lehetséges reakciókat válthat ki a bankszektorból, ha újabb adókat, újabb terheket vetnek ki rá. Emellett kitér a fintech cégek előretörésére is, ami véleménye szerint elsősorban annak tudható be, hogy ezek a cégek eddig gyakorlatilag szabadon, a bankokra vonatkozó korlátok működhettek, de rájuk is szigorúbb szabályozás vár a jövőben.

Jövőre is marad a fordított adózás a gabonaféléknél

A gabonafélék kereskedelmében 2022-ben is marad a fordított adózás, ezt jelentette be Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a legújabb adózást érintő kormányrendelet kapcsán. Magyarország először 2012-ben kérte Brüsszeltől a fordított adózás bevezetését a gabonafélék tekintetében, aminek hatására kimutathatóan csökkentett a terület ÁFA-csalási érintettsége. Az államtitkár elmondása szerint az olyan gazdaságfehérítő magyar találmányok mellett, mint például az online számla, az online pénztárgép és az EKÁER rendszer, ez a csalások elleni küzdelem másik hatékony eszköze.

Ennek az adózási módnak megvannak ez előnyei és a hátrányai is. A lényege az, hogy az eladó-vevő viszonylatban nem számítanak fel ÁFA-t. Magyarország esetében most egy 10 éves derogációt hosszabbítanak meg.

De vajon mi történt az elmúlt 10 évben? Mi az oka annak, hogy újabb hosszabbítást kellett kérni Brüsszeltől?

Előkelő helyen végzett a magyar adórendszer a Tax Foundation versenyképességi rangsorában

Az adópolitikával foglalkozó amerikai kutatóintézet nemrégiben publikált tanulmányában 37 OECD ország adórendszerét hasonlították össze különböző szempontok alapján. A listán Magyarország olyan országokat előzött meg, mint Németország, Ausztria, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Lengyelország és Olaszország.

A szerzők a magyar adórendszer előnyei között az alacsony társasági adó kulcsot, a nemzetközi vállalatokra érvényes kedvező szabályokat és az egykulcsos SZJA-t emelték ki. Hátrányként említették viszont a nagyon magas ÁFA-t.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 10