Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

A magyar adórendszer a választási kampány kereszttüzében

Epizód lejátszása
Magyar adórendszer választási kampány

Az ellenzéki választási kampány igazi ötletcunamit hozott az adózási és gazdasági kérdéseket illetően, de a kormányzati oldal sem tétlenkedett ez idő alatt. Grandiózus tervek, merész megoldások és rendhagyó intézkedések állnak a podcast kilencedik adásának fókuszában.

Milyen ígéretek hangzottak el az adózással kapcsolatban ellenzéki oldalon?

A hatpárti ellenzék a nyár folyamán Közös Alap néven közreadott egy vitaanyagot, amelyet bárki véleményezhetett június 30-ig. A dokumentum a közpénzügyek vonatkozásában olyan utalásokat tartalmaz, hogy a koalíció emelni szeretné a közteherviselés nagyvállalatokra és a leggazdagabbakra eső részét, határozott fellépést tervez az adóelkerülés ellen és csökkentené a munkavállalókat terhelő adókat.

A program szerint oly mértékben kell növelni a legnagyobb magyarországi vállalatok hozzájárulását a közteherviseléshez, hogy legalább a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokkal szemben támasztott követelményeknek megfelelően járuljanak hozzá a közös kasszához a nyereségadó vagy a helyi iparűzési adó fizetése során. A társasági adó szabályozását tehát úgy kell átalakítani, hogy segítse a kis- és középvállalkozások fejlődését; a nagy multinacionális vállalatok pedig a Magyarországon megtermelt nyereségükből nagyobb részben járuljanak hozzá a közszolgáltatások fejlesztéséhez.

Az ellenzéki előválasztás során ezen felül a miniszterelnök-jelöltek részéről több fontos kijelentés, ígéret és elképzelés is elhangzott a magyar adórendszer átalakítását illetően:

  • többkulcsos személyi jövedelemadó
  • a világrekord magas általános ÁFA-kulcs csökkentése
  • a jövedéki adó csökkentése, a beszedett jövedéki adóbevétel átcsatornázása a települési önkormányzatoknak
  • offshore-adó bevezetése a felsorolt intézkedések bevezetése következtében kieső bevételek pótlására

Alkotmányos védelmet adna a munkát terhelő adóknak a kormány

Az adásban nem csak az ellenzéki ígéreteket vettük górcső alá. Újra foglalkoztunk a jövő évi SZJA visszatérítéssel és a kormányszóvivő egyik rendhagyó, adózással kapcsolatos bejelentésével is. Szentkirályi Alexandra ugyanis nemrégiben egy rövid Facebook videóban számolt be arról, hogy „a kormány szem előtt tartja, hogy a nemzeti konzultáción a válaszadók 98 százaléka szerint fontos lenne a munkát terhelő alacsony adók alkotmányos védelme”. Még nem világos, hogy pontosan mit takar ez a megfogalmazás, de az valószínűleg világviszonylatban is példa nélküli lenne, ha az adórendszer egyes elemeit az alkotmányba foglalnák.

Kivezetné a szektorális adókat az OECD

Hosszútávon meglévő, rendszerszintű problémák vannak jelen a magyar gazdaságban az OECD jelentése szerint, amelyet Alvaro Pereira, a szervezet Közgazdasági Igazgatóságának Országtanulmányi Részlegének igazgatója és Gion Gábor, pénzügyekért felelős államtitkár mutattak be Budapesten nemrégiben. A jelentés főbb megállapításai a következők:

  • A munkát terhelő adókat tovább kell csökkenteni, a világrekorder 27 százalékos forgalmi adó helyett pedig egy alacsonyabb áfát kell bevezetni, de úgy, hogy az alól kevesebb legyen a kivétel, mint most.
  • Egy középtávú adósságcsökkentési stratégiát kell elkészíteni, hogy amint véget ér a járvány miatti válságkezelés, gyorsan vissza lehessen térni a fegyelmezett adósságcsökkentési pályához.
  • Fel kell készíteni az ország gazdaságát arra, hogy az elöregedés miatt egyre többet kell majd költeni a nyugdíjasokra.
  • A szociális ügyekben is több teendő van: hosszabb ideig kellene adni munkanélküli-segélyt, hosszú gyes és gyed helyett rugalmas munkavállalási formák támogatására és könnyen elérhető, magas színvonalú gyerekgondozási rendszerre van szükség, az albérletpiacot pedig szigorúbban kell szabályozni.
  • Ki kell vezetni a versenyt korlátozó szektorális adókat, többek között a Robin Hood adót és a NETA-t.
Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 9