Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

Adószabályok tartják fogva a szaúdi fociliga sztárjait

Epizód lejátszása
Menekülnének a szaúdi ligában játszó sztárok

Egyre több Szaúd-Arábiába szerződött futballsztár gondolkodik azon, hogy felbontja szerződését, és visszatér az európai topbajnokságok valamelyikébe, ezzel azonban a sivatagi országban érvényes adószabályok miatt súlyos pénzektől eshetnek el. Ez azonban csak a probléma egyik része.

Hogyan vesztette el Péter az egészségbiztosítási jogviszonyát?

Ez egyszeri adózóval, Péterrel az történt, hogy bár ő azt hitte, az illeték folyószámláján lévő túlfizetés majd megoldja az egészségbiztosításának a kérdését, egyik nap arra kelt fel, hogy a NAV tájékoztatása szerint megszűnt az egészségbiztosítási jogviszonya, mert 6 havi hátraléka halmozódott fel. Megpróbáltuk levonni a főbb tanulságokat a Telex által nemrég közölt szövevényes ügyből. Az egyik az, hogy a járulékokat nem lehet az adókkal összevezetni, egy másik pedig, hogy a kapcsolódó szabályozás le van maradva a lehetőségektől.

Magyarország lehet az egyik fő haszonélvezője a globális minimumadónak?

A globális minimumadó bevezetéséből származó éves bevételt eddig mintegy 220 milliárd dollárra becsülték a szakértők. Ezt a számot korábban mi is többször véleményeztük, ízlelgettük. Az OECD egy nemrégiben kiadott munkadokumentumában új számításokat közöl ezzel kapcsolatban. A szervezet szakértői egy óvatosabb becslés alapján már csak 155 és 192 milliárd dollár közötti tartományba teszik az új adónemből származó bevételt.
Az erről szóló hírben emellett az is szerepel, hogy az OECD véleménye szerint a befektetési központként azonosított országok, köztük Magyarország várhatják a legjelentősebb nyereséget a minimumadó-reformoktól. A beszélgetés során ennek az állításnak jártunk utána.

Óriási vámkezelési rekord a Liszt Ferenc repülőtéren

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) repülőtéri igazgatósága csaknem 6 millió küldeményt vámkezel havonta, tavaly novemberben és decemberben az e-kereskedelmi küldemények száma már elérte a havi 9 milliót. Az adóhatóság közleménye szerint a tavalyi forgalom a 2022-eshez képest több mint a duplájára nőtt, azaz 2023-ban 81 millió csomag érkezett repülőn Budapestre. Elképesztő számok ezek, óriási munka lehet ennyi küldeményt ellenőrizni és vámkezelni, ebből következően kiemelt felelősség hárul a NAV repülőtéri igazgatóságára.

Adókkal próbálják megfékezni a turistákat világszerte

A túlturizmus egy olyan jelenség, ami a legnépszerűbb és a legtöbb látogatót vonzó úti céloknál tapasztalható. A turistaáradat megfékezése céljából egyre több helyen nyúlnak az adórendszerhez úgy, hogy új adókat vezetnek be vagy megnövelik az érvényben lévők mértékét. Ezek jellemzően olyan díjak, amelyeket a látogatóknak kell megfizetniük a szokásos költségeken felül, mint például a szállás vagy az étkezés.

Nem vagyunk benne biztosak, hogy ezek az intézkedések valóban visszaszorítanák a turisták özönét.

Közel 1 milliárd forinttal nőtt az SZJA-mentes ötös lottó nyereménye

Az ötös lottón már fél éve halmozódik a főnyeremény összege. A nyereményeket terhelő személyi jövedelemadó kivezetésével a januári első sorsolást követően 900 millió forinttal ugrott meg a telitalálatért járó összeg. Az intézkedés hátterében valószínűleg az a logika áll, hogyha magasabb a nyereményalap, akkor többen lottóznak, és ha többen lottóznak, akkor több lesz a játékadó, így nő az állam bevétele.

Menekülnének a sztárok a szaúdi fociligából, de az adózási szabályok miatt ez nagyon fájna nekik

Mostanában egyre több világsztár szerződik a szaúdi labdarúgó-bajnokság valamelyik csapatához, de többen közülük máris a távozás gondolatával foglalkoznak. Így tenne például Jordan Henderson, a Liverpool korábbi BL-győztes és angol bajnok játékosa is, mert nem nagyon tudott azonosulni sem a kultúrával, sem az időjárással. Szívesen visszaigazolna Angliába, de az adózási szabályok meglehetősen leszűkítik a mozgásterét. Szaúd-Arábiában főszabály szerint a labdarúgók fizetése adómentes, többek között ezért is kereshetnek olyan sokat a sztárok, de a kialkudott összeg teljes egészében csak akkor jár nekik, ha kitöltik a szerződésüket. Henderson nemcsak nagyjából 27 millió fontos fizetéstől esne el, de még 20 százalékos jövedelemadót is fizetnie kellene az eddigi bevételei után, ami 7,5 millió fontot jelentene. De ez csak a történet egyik része.

15 százalék felett nőtt a tavalyi adóbevétel

A Pénzügyminisztérium nemrégiben kiadott közleményéből kiderül, hogy az előző évhez viszonyítva az adó- és járulékbevételek 15,2 százalékkal teljesültek magasabban. December végéig a költségvetés 4593,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 4293,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 112,3 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 412,3 milliárd forintos hiányt mutattak. A 2023. évi pénzforgalmi hiány tehát alacsonyabb volt a 2022. évinél (4672,1 milliárd forint).

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 64