Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

Durva büntetővámmal rázza meg a kínai elektromos autóipart az USA

Epizód lejátszása
Büntetővám

27,5-ről 102,5 százalékra emeli a kínai elektromos autók vámtarifáját az Egyesült Államok. Kérdés, milyen következményekkel jár az intézkedés, mi lesz Kína válaszlépése, ahogy az is, hogy a büntetővám kiterjed-e a kínai cégek által más országokban, így többek között Magyarországon gyártott elektromos autókra is.

SZJA-bevallások: meghosszabbított ügyfélszolgálati nyitvatartással készül a NAV

Személyi jövedelemadó bevallási lázban égünk ezekben a hetekben. Ez a legtöbb adóalanyt érintő adónem, és emiatt május 20. a leginkább ismert adóbevallási határidő, amely 2024-ben május 21-re változik, hiszen május 20. pünkösd hétfőre esik. Ebben az időszakban a NAV mindig készül az adózók rohamára, ez idén sincs másképp. Az adóhivatal tájékoztatása szerint a vármegyei központi ügyfélszolgálati irodákban május 13. és május 21. között rendkívüli nyitvatartással várják az ügyfeleket.

A közelgő bevallási határidő kapcsán kiadott tájékoztatójukban megjegyzik, hogy online a legegyszerűbb és leggyorsabb az szja-bevallási tervezetek átnézése és lefogadása, amit az eSZJA-oldal megújult kitöltőprogrammal támogat. Egyben felhívják a figyelmet arra is, hogy az szja 1+1 százalékának felajánlásáról idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni szintén május 21-ig bezárólag.

Romániában a munkát terhelő adók csökkentéséért tüntettek a szakszervezetek

Igazságosabb társadalombiztosítási rendszer bevezetését és a munkát terhelő adók csökkentését követelték Bukarestben az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) által szervezett május eleji tüntetésen. A 300 ezer munkavállaló érdekeit képviselő BNS elsősorban azt kifogásolja, hogy Romániában a munkaerőt 42,8 százalékos adó terheli, ami több mint 4 százalékponttal haladja meg az európai uniós átlagot (38,6%). A szervezet által közölt statisztikák szerint a 19 milliós országban mindössze 7,7 millió ember dolgozik, de közülük is csak 5,6 millió fizet tb-járulékot. A BNS felhívja a figyelmet arra is, hogy a feketemunkát bátorítja és igazságtalan az, hogy a bejegyzett munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalók viselik a közös terheket.

Óriási büntetővámot vet ki az USA a kínai elektromos autókra

Még idén 27,5-ről 102,5 százalékra emeli a kínai elektromos autók vámtarifáját az Egyesült Államok. Ezen felül 2025-től a félvezetők vámtétele 25-ről 50 százalékosra, a lítiumelemekét 7,5-ről 25-re míg a napelemeké 25-ről 50 százalékra emelkedik.

Az EU-hoz hasonlóan az Egyesült Államok is azzal vádolja Kínát, hogy túlzott állami támogatásokkal terjeszkedik a nemzetközi piacon azzal a céllal, hogy tönkretegye az amerikai és az európai gyártókat. A vámháború még Donald Trump elnöksége idején indult, de mivel a Fehér Ház indoklása szerint azóta semmilyen javulás nem volt tapasztalható a kínai kereskedelmi gyakorlatban, újabb szankciók bevezetésére volt szükség.

Kérdés, hogy milyen eredménye, kimenetele lesz az intézkedésnek, ahogy az is, hogy Kína milyen válaszlépésre szánja el magát. Arra sincs még válasz, hogy ez a büntetővám csak a Kínában összeszerelt autókra vonatkozik, vagy kiterjed a kínai cégek által más országokban, így többek között a Magyarországon gyártott elektromos autókra és elektronikai termékekre.

A túladóztatás veszélyezteti az üzemanyag-kiskereskedő családi vállalkozásokat

Hetek óta zajlik a kommunikációs háború a kormány és az üzemanyag szektor között, és úgy tűnik, hogy ez utóbbin belül is más és más az egyes szereplők érdeke. A Független Benzinkutak Szövetsége Egyesület egyértelműen a kormányzati intézkedések ellen van, mondván, hogy nincs olyan árrés, amit tovább lehetne csökkenteni, és az igazi problémát a túladóztatás jelenti. Ez utóbbi miatt komoly veszélyben vannak Magyarországon az üzemanyag-kereskedelemben működő magyar családi vállalkozások.

Két további évig biztosan velünk marad a kedvezményes lakásáfa

Varga Mihály ismét a Facebook-on jelentette be, hogy a kormány újabb két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát. Ez azt jelenti, hogy 2026. december 31-ig az új építésű lakásokat (150 négyzetméteres alapterületig) és a családi házakat (300 négyzetméteres alapterületig) továbbra is csak 5 százalékos áfakulcs terheli.

Még mindig sokat fizetünk zsebbe az építési vállalkozóknak

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) számításai szerint a magyar lakosság évente mintegy 200 milliárd forintot fizet ki számla nélkül elvégzett építőipari munkákra, ami évi mintegy 75 milliárd forintos bevételkiesést okoz a költségvetésnek. Az ÉVOSZ szerint ennek legfőbb oka az, hogy mindenki érzékeny az árakra, miközben alig vannak hatósági ellenőrzése, és a szankcióknak nincs igazi visszatartó erejük.

Nálunk a legmagasabb az élelmiszereket terhelő adók Európában

A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) szerint az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legnagyobb adóteher az élelmiszerek árára. Az itthon forgalmazott élelmiszerek többségének 27 százalékos az áfakulcsa, erre jön rá a népegészségügyi termékadó, ami szintén árfelhajtó hatású. Tavaly vetették ki a kiskereskedelmi extra profitadót, amelynek mértéke idén 4,5 százalék. Ezen felül 2023-tól terheli a gyártókat a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer EPR-díja, amelynek mértéke az egyik legmagasabb Európában.

OECD: nőtt a gyermekes családok adóterhelése Magyarországon

Érdekes adatok és megállapítások olvashatók a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemrégiben megjelent Taxing Wages 2024 című kiadványában. Ebből többek között kiderül, hogy tavaly nem változott Magyarországon az adóék mértéke az egyedülálló, átlagbért kereső, gyere nélküli munkavállalók számára. Ezzel ellentétben azonban a gyermekes háztartások valamennyi kategóriájában nőtt az adóék mértéke az előző évhez képest.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 72