Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

Az adótanácsadást is át fogja alakítani a mesterséges intelligencia

Epizód lejátszása
adótanácsadás mesterséges intelligencia

A ChatGPT az adószakértőknek is izgalmas lehetőségeket kínál, de válaszait még fenntartásokkal kell kezelni. Az adótanácsadás egy olyan munka, ahol szükség van az emberre, aki az eredményeket szintetizálja és felelősséget vállal a döntésekért, a technológiai fejlődés azonban ezt a területet is át fogja formálni.

Viharos változások a gabona és az olajos magvak piacán

Egy éven belül hozott ellentétes intézkedésekkel próbálja szabályozni a magyar kormány bizonyos mezőgazdasági termények piacát. Tavaly exporttilalmat vezetett be rájuk (elsősorban az aszály okozta alacsony terményhozam miatt), idén viszont a behozatalt tiltotta meg az ukrán gabonadömping veszélyére hivatkozva. Ez utóbbi intézkedéssel nem csak Magyarország élt, többek között így tett Románia is.

Nem mindenki ért azonban egyet ezzel a döntéssel. Egyes vélemények szerint a kereslet és a kínálat ilyen módon történő szabályozása, illetve ez a fajta beavatkozás a természetes folyamatokba nagy eséllyel újabb anomáliákhoz vezethet.

Újra meg kell fizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást

Lejárt az ágazatot segítő veszélyhelyzeti moratórium, ezért az érintetteknek áprilistól újra meg kell fizetniük a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Az ellenérték fejében és nem közvetített szolgáltatásként nyújtott kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, valamint az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után kell megállapítani, bevallani és a megfizetni a hozzájárulást.

A magas euro-forint árfolyam, az elszálló infláció és a megnövekedettbérek miatt a turizmus tavaly nyár végén harapófogóba került, és félő volt, hogy szállodák és vendéglátóhelyek zárnak be, mennek tönkre. Nekik a túlélés szempontjából fontos intézkedés volt a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség ideiglenes felfüggesztést. Mostanra azonban úgy tűnik, helyreállt a piac, ezért nincs szükség a moratórium meghosszabbítására.

A kiajánlott SZJA bevallás jól működik, de van mit javítani rajta

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára május elején arról számolt be, hogy már több mint félmillióan nyújtották be személyi jövedelemadó-bevallását, amelynek határideje május 22-e. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az adóhatóság immár hét éve készíti el a magánszemélyek szja-bevallás tervezetét. Ez egyértelműen egy informatikai bravúr, hiszen rengeteg jövedelemfajta létezik, amelyekről az információkat különböző forrásokból kell összegereblyéznie a NAV-nak. Az is nagy fegyvertény, a tervezetek meglehetősen pontosak, meg kell azonban jegyezni, hogy ha mégis módosítani kell, akkor annak folyamata viszonylag bonyolult.

Ha a különadók mennek, mi jöhet helyettük?

Több adásban is foglalkoztunk azokkal az ígéretekkel, amelyeket az adórendszer átalakítása, fejlesztése kapcsán a magyar kormány tett az Európai Bizottságnak, amikor a különböző hitelfelvételi és támogatások felvételével kapcsolatos tárgyalások zajlottak a múlt évben. Ebbe a körbe tartozik az energiaválság miatt kivetett különadók kivezetése. A nagy kérdés az, hogyan pótolják majd azt a 800-900 milliárd forintos költségvetési bevételt, amelyet ezek a tételek képviselnek.

A mesterséges intelligencia az adótanácsadók munkáját is át fogja formálni

A ChatGPT az adószakértőknek is izgalmas lehetőségeket kínál, de válaszait még fenntartásokkal kell kezelni. Forrásként alapvetően az interneten elérhető tartalmakat használja fel, márpedig ott meglehetősen sok ellenőrizetlen adat és hülyeség található.

Az adótanácsadás egy olyan munka, ahol szükség van az emberre, aki az eredményeket szintetizálja és felelősséget vállal a döntésekért, a technológiai fejlődés azonban ezt a területet is át fogja formálni. Ez egy olyan folyamat, ahol a kicsi hibákból is óriási tévedések születhetnek.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 49