Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

TAO és sportfinanszírozás: mi romlott el és miért?

Epizód lejátszása
TAO-rendszer

A TAO-rendszer 2011-es indulása sok sportegyesületet mentett meg a biztos anyagi csődtől, ugyanakkor számos működési anomáliát hozott. Különadásunkban egy vérbeli sportszakembernek, több sportszövetség korábbi vezetőjének, Nemcsik Balázsnak a segítségével tekintettük át a TAO alapú sportfinanszírozás történetét.

A podcast előző adásában már részletesen foglalkoztunk a TAO-rendszer működésével. Akkor úgy fogalmaztunk, alapvetően üdvözlendő folyamat, hogy az elmúlt bő egy évtizedben a TAO-nak köszönhetően több pénz vándorolt sportba. Az a támogatási forma, ami 2011 előtt működött évtizedekig, a források felhasználásának hatékonyságát tekintve pont ugyanolyan rossz volt, mint amit manapság látunk. Az abszolút kivéreztetett, tönk szélén álló magyar sportba 2011-től – főleg a nemzetközi eredmények és teljesítmények alapján – teljesen megérdemelten került plusz finanszírozás. A probléma abban áll, hogy ezt miként használták fel, és a felelős döntéshozók mennyire nem tartottak önvizsgálatot az elmúlt bő egy évtizedben.

Nagyon sok anomália látszódott már a TAO-rendszer bevezetését követő években, ezeket könnyen ki lehetett volna javítani. És voltak is persze olyan hibák, amelyeket kijavítottak, de a működési alapproblémákhoz nem nyúltak, ami sok esetben meg is látszik az egyes sportágak eredményességén, valamint a koncepció nélküli pazarláson és a felesleges pénzszóráson.

A podcast aktuális különadásának meghívott vendége, Nemcsik Balázs 2007 óta dolgozik a magyar sportban. Több hazai sportági szövetségnél töltött be vezető tisztséget, így a Magyar Kézilabda Szövetség volt főtitkáraként, a Magyar Vízilabda Szövetség volt főtitkáraként és ügyvezetőjeként, valamint a Magyar Röplabda Szövetség nemrégiben leköszönt ügyvezetőjeként nagy rálátása volt a TAO-program működésére.

Nemcsik Balázs

Véleménye szerint a 2011 óta működő sportfinanszírozási rendszernek egyaránt megvannak a pozitívumai és a negatívumai. Előbbiek közé tartozik, hogy az így elérhetővé tett pluszforrások nagyon sok sportegyesületet és sportági szövetséget mentettek meg a biztos anyagi csődtől. Utóbbiak között kell említeni, hogy a rendszer nem nevelte rá az egyesületeket arra, hogy átlátható módon működjenek, profi szakemberekkel dolgozzanak és késztetés legyen bennük arra, hogy önerőből a lehető legtöbbet próbálják meg elérni.

Az adás tartalma:

(00:50) Nemcsik Balázs bemutatkozása, életpályája
(08:10) Hogyan működött a sporttámogatás 2011 előtt?
(10:00) Mit csinál egy sportági szövetség?
(11:20) Mennyire vett részt a sportszakma a TAO-rendszer kidolgozásában?
(13:20) Mennyire kellett adótanácsadóvá válnia a sportszervezeteknek, hogy átlássák a rendszer működését?
(14:50) Mennyire voltak felkészülve az érkező pénzek felhasználására?
(17:40) Hogyan szabályozták a szövetségek ezt a folyamatot?
(22:30) Mikor indultak a komolyabb létesítményfejlesztési programok, támogatások?
(25:40) A TAO program bővítése, további sportágak bekerülése 2012 környékén.
(27:45) Az eredményesség számonkérésének hiánya. Hogy lehet objektivitást vinni ebbe a rendszerbe?
(32:55) Ami nem organikusan növekszik, az előbb-utóbb összeomlik.
(35:50) Hogyan lehetett az új forrásokat bázisnövelésre fordítani?
(38:20) Van hasonló támogatási rendszer más országokban?
(41:00) Mennyire ellenőrizték a pénz elköltését az elmúlt 10-12 évben?
(46:00) A szülők terhei nem csökkentek.
(47:40) Mi az, ami jól sikerült és megvalósult, és mi az, ami zsákutcának bizonyult?
(49:30) Mennyit ad a magyar sporthoz, hogy sok nagyszabású nemzetközi sportrendezvényt szervez az ország?
(52:50) Hol kellene változtatni ezen a rendszeren?

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 44