Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

Dubaji lakcím: nem mentesít!

Epizód lejátszása
SZJA Dubaj

Hiába rendelkezik egy magyar állampolgár letelepedési engedéllyel vagy hivatalos lakcímmel az Egyesült Arab Emirátusokban, ha életvitel-szerűen nem ott él, akkor nem mentesül a személyi jövedelem adó megfizetése alól Magyarországon. E tekintetben a két ország által kötött kettős adóztatást elkerülő egyezmény sem biztosít kivételt.

Itt a jövedéki adóemelés első eleme: jelentősen drágulnak a hevített dohánytermékek

Február elején a jövedéki adó hatálya alá kerültek azok a dohányt nem tartalmazó cigarettahelyettesítő alternatív termékek is, amelyek jellemzően növényi- vagy gyümölcsalapúak, és hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot. A jövedéki adó mértéke szálanként 35 forint, amelyre 9,45 forintos ÁFA rakódik, ami jelentős, akár több száz forintos drágulást okozhat ennél a termékkörnél.

A hír előzménye, hogy az előző adásban, amikor a makroszintű számokat elemezgettük, és azt néztük, hogy a költségvetés milyen számokból fog összeállni, akkor arról beszéltünk a jövedéki adónál, hogy ekkora ugrás nagyon nehezen képzelhető el csak a forgalom bővülésén keresztül. Ez csak vaskos adóemelések következtében valósulhat meg. Ennek lehet első lépése a dohányt nem tartalmazó hevítőrudak jövedéki adókörbe vonása.

Február 6-tól letölthetők az online pénztárgépek adatai

Nagy könnyebbséget jelenthet a könyvelőknek az új webes szolgáltatás, amivel gép–gép kapcsolaton keresztül tölthetők le az online pénztárgépekből érkező adatok (naplóállományok). Ezeknek az adatoknak a gépi letöltésével automatizálható az adatbevitel, lehetővé válik a pénztárgépes bevételek gépi vagy gépileg támogatott könyvelése, a pénztárgéppel kiállított nyugták és más bizonylatok részletes elemzése, értékesítési statisztikák és más kimutatások készítése is. Első lépésben visszamenőleg 14 nap adatai érhetők el ebben a formában.

Új adatlapot rendszeresített a NAV az állandó meghatalmazások bejelentésére

A NAV január 28-án új adatlapot vezetett be UJEGYKE néven, amelynek elsődleges célja a képviseleti jogok kezelésének egyszerűsítésére, illetve az állandó meghatalmazások bejelentése. Az online is beadható adatlap segítségével átfogó ügycsoportokra lehet meghatalmazást adni úgy, hogy az ügyintézés egyszerűbbé és gyorsabbá válik. A változásokról az adóhivatal honlapján lehet tájékozódni. Az UJEGYKE-adatlap kialakításakor a NAV figyelembe vette a könyvelők, adószakértők hosszú évek alatt keletkezett tapasztalatait, és úgy alakította ki a nyilvántartást, hogy azon már átfogó ügycsoportokra, ügytípusokra lehet meghatalmazást adni.

A kormányhivatal a pestszentlőrinci légiutas-adó rendelet megsemmisítését kéri a Kúriától

Budapest Főváros Kormányhivatala a XVIII. kerületi önkormányzat által kivetett, jogszabályokat sértő és adatvédelmi szempontból is kifogásolható légiutas-adó ügyében a Kúriához fordult. Az indoklás szerint az önkormányzat nem tett eleget a kormányhivatal törvényességi felhívásának a megadott határidőn belül, és nem vonta vissza a rendeletet.

A történet hátteréhez hozzátartozik, hogy egy általánosan az önkormányzatokat érintő probléma megoldási kísérletéről van szó. A kormány 2021-ben a Covid-járvány okozta gazdasági károkra hivatkozva megtiltotta, hogy az önkormányzatok új adókat vezessenek be vagy a meglévőket emeljék, miközben csökkentette a helyi iparűzési adót. Ez a tilalom 2022. december 31-én lejárt, az új évtől már nyugodtan lehet adót emelni vagy újakat kitalálni, és ezzel próbált élni most az ellenzéki vezetésű XVIII. kerület.

Adójogi kihágás miatt menesztette a Konzervatív Párt elnökét a brit kormányfő

Rishi Sunak brit miniszterelnök vasárnap menesztette a Konzervatív Párt elnöki tisztségéből Nadhim Zahawit. A pártelnöki tisztség betöltője rendszerint a brit kormány vagy az árnyékkormány magas rangú tagja. Zahawi menesztésének előzményeként a kormányfő által kezdeményezett etikai vizsgálat vezetője, Sir Laurie Magnus jelentésében megállapította: Zahawi nem számolt be a brit adóhivatallal lezajlott vitájáról és a hivatal által rá kiszabott mulasztási bírságról, amikor tavaly nyáron a kettővel ezelőtti miniszterelnök, Boris Johnson kinevezte őt pénzügyminiszterré. Pénzügyminiszterként Zahawi az adóhivatal tevékenységét is felügyelte. A vizsgálat szerint Zahawi a következő két miniszterelnököt, Liz Trusst és Rishi Sunakot sem tájékoztatta az ügyről.

1,1 milliárd forint szja megfizetését mulasztotta el kelet-magyarországi üzletember

Az élelmiszerlánc- és szállodatulajdonos üzletember ügyében vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A vádirat szerint az illető 2017-ben és 2018-ban 7,4 milliárd forint osztalékot vett fel cégeiből, amely után nem fizette meg az 1,1 milliárd forintnyi személyi jövedelemadót.

Az üzletember letelepedési engedéllyel rendelkezik az Egyesült Arab Emírségek, emellett Dubajban hivatalos bejelentett lakcíme is van. A közel-keleti országban nincs személyi jövedelem adó fizetési kötelezettség. Az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország között kötött kettős adóztatást elkerülő egyezményből kiindulva az üzletember úgy gondolta, hogy a letelepedési engedély és a dubaji lakcím birtokában nem kell itthon szja-t fizetnie. Az adóhivatal más véleményen van, hiszen az illető a kérdéses időszakban igazából Magyarországon élt, és innen irányította cégcsoportját.

Dubaj eltörölte a 30%-os alkoholadót

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városában eltörölték az alkoholos italokat terhelő 30%-os adót és az alkoholvásárlás, valamint az otthoni alkoholtartás engedélyét, amelyre eddig a helyi lakosoknak volt szüksége. Dubaj egy ideje már lazít a törvényeken: korábban a ramadán idején engedélyezte az alkohol árusítását nappal, a világjárvány idején pedig jóváhagyta a házhozszállítást. Ez a legújabb lépés vélhetően arra irányul, hogy a szomszédos országok konkurenciájával szemben vonzóbbá tegyék a várost a külföldiek számára.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 42