Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

A magyar extraprofitadó után itt az EU energiaipari különadója is

Epizód lejátszása
energiaadó

Az Európai Unió Tanácsa rendeletben kötelezi a tagállamokat, így Magyarországot is, hogy a villamosenergia-termelők bevételeit maximalizálják és az e feletti részt a villamosenergia-felhasználók támogatására fordítsák. Nagy kérdés, mi lesz a hazai termelőket sújtó extraprofitadóval és az ún. Robin Hood-adóval?

Rekordgyorsasággal vetették ki az EU energiaipari különadóját

Október 6-án fogadták el az EU kötelező érvényű rendeletét, amely egyaránt érinti a villamosenergia-termelőket és a földgázipari szereplőket. Előbbiekre nézve egy 180 euró/mWh-os bevételi plafont, utóbbiakra egy 33 százalékos szolidaritási hozzájárulást vezet be (a rendelet szerint meghatározott extraprofitra kivetve). Az intézkedések már az idén adókötelezettséget fognak eredményezni.

Az előző adásban már foglalkoztunk a készülőben lévő rendelettel, de akkor még nem ismertük a pontos számokat és százalékokat. Meglepő, hogy milyen gyorsan elfogadták, hiszen a rendeletalkotási folyamatok az Unióban általában éveket vesznek igénybe.

A részleteket illetően sok még a kérdőjel. Nem tudni például, hogy az új szabályozás miként érinti a magyar termelőket sújtó extraprofitadót és az ún. Robin-Hood adót. Ezeket a kérdéseket a hamarosan megjelenő végrehajtási rendelet fogja majd tisztázni.

Kiszámolták, mennyi költségvetési bevételt hoz a KATA módosítása

150-200 milliárd többletbevételt eredményezhet a magyar költségvetés számára a KATA átalakítása. Ez a fő megállapítása annak az elemzésnek, amelyet az MNB közgazdászai készítettek, és amely a jegybank által szeptember végén publikált inflációs jelentésben olvasható.

“A mintegy 450 ezer kisadózóból várhatóan 100-150 ezer fő folytathatja tevékenységét a KATA új rendszerében, ami önmagában nagyságrendileg 150 milliárd forint kiesést jelenthet. Ezzel szemben más adónemekből, elsősorban személyi jövedelemadóból és járulékokból 300 milliárd forintot meghaladó összegű bevétel is származhat, amit ellensúlyozhat a jellemzően mellékállású vállalkozói tevékenység feladása” – összegzik a hatásokat az MNB elemzői.

Mi úgy gondoljuk, hogy ez a 150 milliárd forintos többletbevétel kevés és alulmúlja a Pénzügyminisztérium várakozásait. Abban sem vagyunk biztosak, hogy a végül ez a szám fog kijönni, a jelentés ráadásul nem foglalkozik azzal, hogy az eddigi katások közül mennyien fognak átcsatornázódni a fekete gazdaságba. Voltak olyan tervek, hogy 50 ezerről 100 ezerre emeljék a KATA adóterhét, és az önmagában egy 200 milliárd forintos többletet hozott volna, de a minisztérium nem ezt a megoldást választotta. Mindezeket összevetve a KATA átalakítása nem tűnik sikertörténetnek, ha csak a költségvetési szempontokat vizsgáljuk.

Egyszerűsített bevallási forma átalányadózóknak

Az átlalányadózók adminisztrációs terheit szeretné csökkenteni az adóhivatal azzal, hogy egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási formát kínál számukra az ONYA felületen. Többször is lehetett hallani arról, hogy aki átmegy átalányadóba, annak nem csak az adóterhe nő, hanem egy könyvelőt is meg kell fizetnie, mert míg katásként egyszerű volt az adminisztráció, ebben az adózási formában ez sokkal bonyolultabb.

A megoldás jó, és dicséretes, hogy a NAV a rendelkezésére álló adatvagyont felhasználva ilyen gyorsan reagált, bár nem minden átalányadózó veheti igénybe az egyszerűsített bevallás lehetőségét. Csak az a nem kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó nyújthatja be ezt, „aki a katából kikerülve az átalányadózást választotta. Emellett a bevallási időszakban nem szüntette meg és nem szüneteltette a vállalkozói tevékenységét, munkavégzésének jellege a hónap közben nem változott, és az adott hónapra még nem nyújtott be 2258-as bevallást”.

Lerövidül a SZÉP-kártyák kedvezményes felhasználási ideje

Ezt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentette be egy közleményben. Az intézkedés értelmében 2023. május 31-ig lehet kedvező adózási feltételek mellett felhasználni a SZÉP kártyákon lévő összegeket. A határidő után megszűnik az a 15 százalékos kedvezmény, amelyet a SZÉP kártya biztosít a felhasználók számára. Az indoklás szerint az adókedvezmény érvényesítésének határidőhöz kötése turizmus és a vendéglátási szektor támogatását szolgálja. A kormány döntése értelmében a jövőben a 15 százalékos kedvezmény egy évig használható fel. Jelenleg mintegy 100 milliárd forint alvópénz pihen a SZÉP-kártyákon.

Feketéző benzinkutasra csapott le a NAV

Mintegy 6700 liter gázolajat adott el adózatlanul egy dél-dunántúli benzinkutas, akit üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt hallgattak ki a NAV munkatársai, akik adatvagyonon alapuló kockázatelemzés eredményeként kezdtek el nyomozni ellene. Mint kiderült, az illető megszüntette a dízelkút és a pénztárgép közötti kommunikációt, és feketén szolgálta ki üzemanyaggal egyes vevőket. Ezen a módon összesen 1 millió forint áfa és 570 ezer forint jövedéki adó befizetését próbálta megúszni.

A német kancellárig vezetnek az évszázad adócsalási ügyének szálai

Az ún. „cum-ex” botrányról Magyarországon eddig viszonylag keveset lehetett hallani, olvasni. A törvényi szabályozás 2012-es megváltoztatásáig alkalmazott adócsalási séma több európai államnak is komoly költségvetési kárt okozott. A legnagyobbat az eddigi elemzések szerint pont Németországnak, ahol ezen a módon összesen mintegy 36,2 milliárd dollárt vontak ki az államkincstárból.

A „cum-ex” lényegében egy osztalékadó csalás volt. A törvények ugyanis korábban lehetővé tették, hogy úgy adják-vegyék az osztalék részvényeket az osztalékkifizetés napján, hogy később lehetetlen legyen megmondani, az adott papír mikor cserélt gazdát utoljára osztalékkal. Ez azért volt érdekes, mert maga az osztalék kifizetés adóköteles, így az egész folyamathoz egy adóvisszatérítési mechanizmus is tartozott. A lényeg az, hogy a csalók többszörösen igényelték vissza az államtól a tökejövedelem utáni adót, amit azonban csak egyszer fizettek meg.

Úgy tűnik, a szövevényes botrány egyik szála egészen Olaf Scholz német kancellárig is elér.

A „cum-ex” adócsalási séma folyamatát az alábbi ábra szemlélteti.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 33