Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

A költségvetési bevételek növekedése árulkodik a valós inflációról

Epizód lejátszása
Magas inflációs pálya

Magyarország sokkal magasabb inflációs pályán van, mint ami a hivatalosan közölt adatokból kiolvasható. Az idei költségvetés felülteljesítő bevételi oldalát vizsgálva a pénzromlás valódi üteme 20 százalék felett van. Ideje lenne átgondolni és megváltoztatni az infláció mérésének több évtizedes módszertanát?

Kínozza a magyarokat a szegények adója

A legfrissebb, júliusi inflációs adat ismeretében nem kizárt, hogy a kormány által eredetileg tervezett éves átlagos 5 százalékos pénzromlási ütem helyett inkább annak közel háromszorosával kell számolni. Ezt támasztják alá az idei költségvetés bevételi oldalának adatai is.

A forgalmi típusú adóbevételek ugyanis csak úgy ömlenek be a magyar államkasszába. Az év első hét hónapjában 3978 milliárd forint volt az áfa-bevétel, ami közel 30 százalékkal, 914 milliárd forinttal haladja meg a 2021-es értéket. Még megdöbbentőbb ez az adat, ha azt vesszük figyelembe, hogy 2020-ban összesen közel 4500 milliárd forint volt a költségvetés teljes áfa-bevétele.

Csak júliusban 723 milliárd forint áfabevétel könyvelhetett el a büdzsé. Az év hetedik hónapja más szempontból is figyelemreméltónak számít, hiszen az áfa mellett szinte valamennyi adónemnél jelentős bevételnövekedés tapasztalható. Elsősorban ennek köszönhető, hogy az államháztartás központi alrendszere júliusban 255,7 milliárd forintos többletet ért el, amire még soha nem volt példa. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a kiadásokat is sikerült érdemben csökkenteni.

Az adóbevételek, ezen belül is főként a fogyasztási adónemek felülteljesítésének fő oka a magyar gazdaság növekedése mellett az, hogy Magyarország sokkal magasabb inflációs pályán van, mint ami a hivatalosan közölt adatokból kiolvasható. Ennek valós mértéke a becslések szerint 20 százalék felett van. Lehet, hogy itt az ideje átgondolni és megváltoztatni az infláció mérésének több évtizedes módszertanát.

Jelentős munkaerőpiaci átrendeződést hozhat a KATA rendszer átalakítása

A KATA nyár közepén bejelentett módosítása közel 450 ezer kisadózót érint. A Nemzeti Adó és Vámhivatal kimutatása szerint augusztus 1. és 10. között a jelenlegi katások közel 1 százaléka jelezte, hogy maradni kíván az új szabályok alapján működő rendszerben. Az ehhez szükséges adatlap kitöltésének és benyújtásának határideje szeptember 25-e, vagyis ez az arány valószínűleg érdemben nőni fog, de nem várható, hogy jelentősen meghaladja a 10 százalékot.

A hír nem mai, de az adat jól mutatja, hogy nincs nagy tülekedés, hiszen csak kevesen tudnak megfelelni az új KATA rendszer feltételeinek. Valószínűsíthető, hogy sok olyan kisadózó lesz, aki a kilépés után választható adózási módok megnövekedett adminisztrációs terhe miatt újra bejelentett munkavállalóként fogja folytatni. Vagyis komoly munkaerőpiaci átrendeződésre lehet számítani, aminek mértékéről az októberi és novemberi statisztikai adatok fognak majd 2árulkodni.

Élet a KATA után

Több kutatás is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy mire fognak váltani a volt régi katások. A jelenleg érvényes adójogszabályok alapján kijelenthető, hogy a kiesők számára nincsenek igazán jó alternatívák. Ők a többlet adóteher és az adminisztráció szempontjából az eddigiekhez képest csak rossz vagy kevésbé rossz lehetőségek közül választhatnak. A ráncfelvarráson átesett EKHO csak néhány 10 ezer kisadózónak jelenthet menekülőutat, a régi katások nagy része várhatóan az átalányadózást választja.

A témával előző adásunkban is részletesen foglalkoztunk.

Akár 2028 végéig is maradhat a kedvezményes lakásáfa

Varga Mihály egy Facebook posztban jelentette be, hogy a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028 végéig is alkalmazható, ha az építést 2024-ig megkezdik. Erre az engedményre az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tett javaslatot, amit a hivatalos közlés szerint a Pénzügyminisztérium megvizsgált és el is fogadott. Az Országgyűlés ősszel fog tárgyalni és döntést hozni a témában.

Csökkentik a földgáz áfáját Németországban

Olaf Scholz kancellár augusztus 18-án jelentette be, hogy Németországban az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt. „Az áfacsökkentés újabb lépés az emberek terheinek csökkentését szolgáló munkában.” – emelte ki a kancellár sajtónyilatkozatában. Ismét megerősítette, hogy az első két, együttvéve bő 30 milliárd eurós kormányzati csomag után újabb csomagot terveznek az infláció és az energiaárak emelkedéséből adódó terhek mérséklésére.

Kapcsolódó hír, hogy a magas gázárak miatt az országban fogyasztásalapú illetéket vezetnek be, amelynek célja az energiaválság miatt megszorult gázszolgáltató cégek veszteségeinek mérséklése. Az illeték mértéke kilowattonként 2,419 eurócent, ami egy átlagos fogyasztású családnak éves szinten összességében 480 eurós többletterhet jelent. Eldöntendő kérdés, hogy az illeték után kell-e forgalmi adót fizetni. E tekintetben a szövetségi pénzügyminisztérium felmentést szeretne elérni a vonatkozó uniós szabály alól.

A cseh kormány is extraprofit adót tervez bevezetni

Zbyněk Stanjura pénzügyminiszter augusztus 24-én bejelentette, hogy a cseh pénzügyminisztérium törvénytervezetet készít elő, amely egy váratlan adónemet tartalmaz: egy energetikai vállalatokra, bankokra, valamint csehországi üzemanyag-előállító és -forgalmazó vállalatokra vonatkozó extraadót. A végső döntést várhatóan 2022. szeptember 10-ig jelentik be. A cseh kormány ezen a módon is igyekszik többletbevételt generálni, hogy fedezze azt a 66 milliárd koronát (2,66 milliárd dollárt), amellyel a 2022-23-as fűtési szezonban a háztartások energiadíjait kívánja támogatni.

Kampányt indítanak Japánban az alkoholfogyasztás növelése érdekében

A szigetország adóhivatala ötleteket vár arra vonatkozóan, hogy miként lehetne a japán fiatalokat rávenni a nagyobb mértékű alkoholfogyasztásra. Japánban közel egy évtizeddel ezelőtt kezdett el csökkenni az elfogyasztott alkohol összmennyisége. A jelentős költségvetési deficittel küzdő japán költségvetés így egyre nagyobb bevételektől esik el.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 30