Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

Kripto különkiadás: blokkláncra az adótörvényekkel!

Epizód lejátszása
kriptoeszköz

A podcast második különkiadásában Szabó Dávid, a kripto univerzum elismert hazai szakértője volt vendégünk, akitől megtudhattuk, hogy egy kriptoeszköz nem csak pénzjellegű lehet, és akár buszjegyként is funkcionálhat, sőt, adójogszabályokat is programozhatunk a blokkláncába.

Dávid 2011-ben került először kapcsolatba a kripto világával, de igazán csak két évvel később kezdett el részleteiben is megismerkedni a technológiával. Mára ő Magyarország egyik legnagyobb tudású kriptoszakértője, aki egyben a Superposition Alap, a CryptoPosition Investment Fund és a Decent Investments portfóliókezelője. Rendszeresen frissülő blogjában közérthetően igyekszik bemutatni a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és fejleményeket.

A közbeszédben elterjedt kriptodevizával, kriptovalutával vagy kriptopénzzel szemben a kriptoeszköz kifejezést preferálja, hiszen ezek a konstrukciók nem feltétlenül pénzjellegűek. Elmondása szerint kriptoeszköz lehet egy kamatozó kötvény, egy osztalékot fizető részvény, de akár egy buszjegy vagy egy színházjegy is, vagyis bármi, ami valamilyen értéket reprezentál, ennek tulajdonképpen csak a képzelet szab határt. Ezek az eszközök úgy működnek, ahogy azt a blokkláncukba programozták, ebből a szempontból nagyon őszinték és kiszámíthatók.

Az, hogy valami kripto, csak egy technikai jellemző, ami arra utal, hogy az adott eszköznek ki és hogyan tartja nyilván a tulajdonjogát. Akár egy OTP részvény is lehetne kripto, ha nem a KELER (a központi elszámolóház) adatbázisában lenne nyilvántartva, hanem egy blokkláncon.

Dávid szerint a kriptoeszközök kellő körültekintés mellett továbbra is vonzó befektetési célpontok lehetnek. Bár ebben a világban félig-meddig még mindig vadnyugati viszonyok uralkodnak, úgy véli, a kripto sztoriban hatalmas potenciál van.

Az adás során egy rövid kriptotörténeti áttekintőt és kriptoeszköz gyorstalpalót követően elsősorban az alábbi kérdéseket jártuk körbe:

  • Meddig tartható fenn az egyre költségesebb kriptobányászat, mint tevékenység?
  • Milyen kockázatot rejt és milyen tényezőket szükséges mérlegelni, amikor kriptoeszközbe fektetünk?
  • Kiszorítják-e a valaha a kriptovaluták a hagyományos fizetőeszközöket (FIAT pénzeket)?
  • Hogyan és mióta adóznak a kriptok a világban?
  • Hogyan alakult a kriptovaluta ügyletek adózása hazánkban? Mik az új adózási rendszer előnyei és hátrányai?
  • Számíthatunk globális szinten harmonizált kriptoadózási szabályok bevezetésére?
  • Milyen kapcsolat van a metaverzumok és a kriptovaluták között?
Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 25