Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

MNB elnök: újra kreatív és unortodox lépésekre van szükség

Epizód lejátszása

Matolcsy György ismét merész eszközökkel állítaná növekedési pályára a magyar gazdaságot és nagyszabású adóreformot sürget. Meghökkentő kijelentései több esetben is igaznak bizonyultak az elmúlt évtizedben, ezért most is érdemes odafigyelni szavaira.

Adóreformra és gazdasági fordulatra van szükség

„Le kell tenni egy második adóreform alapjait, ennek zöldnek, digitálisnak és forgalmi adóra koncentrálónak kell lenni” – így fogalmazott Matolcsy György április végén, a Monetáris Tanács alapkamat emelési döntését követő online sajtótájékoztatón. Elmondta, az MNB egy kétéves gazdasági stabilizációs programon dolgozik, amit rövid időn belül a kormány elé tárnak. A cél az, hogy 2030-ig elérjük az EU átlagos életszínvonalát és fejlettségi szintjét.

Matolcsy György három fő problémát lát jelenleg a magyar gazdaság szerkezetében: a felborult pénzügyi, költségvetési és fizetési mérleg egyensúlyt. Mindhármat mihamarabb helyre kell állítani, ehhez viszont szerinte újra „kreatív, merész és unortodox” lépésekre van szükség.

Kicsit furcsának találjuk, hogy a kormány helyett miért az MNB elnöke számol be egy gazdasági stabilizációs program kidolgozásáról, és miért ő jelenti ki azt, hogy Magyarországon adóreformra és gazdasági fordulatra van szükség. Mindenesetre Matolcsy György szavaira érdemes odafigyelni, ezt az elmúlt évtizedben több esetben is bebizonyította. Az unortodox jelzőtől azért egy kicsit tartunk.

Lengyelország SZJA-t csökkent

Magyarországon kívül az EU más tagállamai is az adórendszer átalakításán dolgoznak, például Lengyelország, ahol személyi jövedelemadó kulcs csökkentést terveznek. A lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki Putyin-ellenes pajzsként említette azokat az adóreform intézkedéseket, amelyekkel a lengyel gazdaságot szeretnék megvédeni az orosz-ukrán háború negatív hatásaitól, vagyis pl. a magas áraktól. Az új program célja a lengyel gazdaság „orosztalanítása” és az infláció megfékezése.

Az adóreform tervek legfontosabb intézkedése az, hogy 17-ről 12 százalékra csökkentik a személyi jövedelemadó első adóköteles sávjának alsó adókulcsát.

Van pár dolog, amit nem értünk. Ha valóban az a cél, hogy „orosztalanítsák” a lengyel gazdaságot és alacsonyan tartsák az inflációt, akkor miért az SZJA kulcsot csökkentik? Ettől miért lesz kevésbé „orosz” a gazdaság? És ha a kulcs csökkentésével plusz jövedelmet adnak az embereknek, miért gondolják, hogy az infláció kordában tartható?

Észtország 2030-ig kapott haladékot a globális minimumadó bevezetésére

Lengyelországon kívül az általunk többször emlegetett Észtország is saját adórendszerének átalakításán dolgozik. Az észtek nagyon sokáig pont velünk és a lengyelekkel karöltve akadályozták a globális minimumadó bevezetését az unión belül.

Új fejlemény az ügyben, hogy az ECOFIN, vagyis az EU gazdasági és pénzügyi tanácsa 2022. április 5-én olyan megállapodásra jutott, amely lehetővé teszi Észtország számára, hogy ezt az adót csak 2030 után vezesse be. Az észt pénzügyminisztérium fontos győzelemnek tekinti ezt a megállapodást. Vajon mi az oka, hogy Észtország e tekintetben külön elbánásban részesül?

Svájcban is bevezetik a Netflix adót

Az alpesi országban május 15-én több kérdésben is népszavazást tartanak, ezek egyike a kultúráról és a filmgyártásról szóló szövetségi törvény módosításáról szól. A “Lex Netflix” néven ismert módosítás arra kötelezné a streaming platformokat, hogy a Svájcból származó bevételeik legfeljebb 4%-át svájci filmek és tévésorozatok gyártására fordítsák. Az EU-ban már több tagállamban hoztak hasonló intézkedést.

Már több mint 100 motorkerékpár kapta meg az adómentességre jogosító rendszámot

Tavaly augusztus óta van lehetőség arra, hogy a motorkerékpárok zöldrendszámot kapjanak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint azóta 113 járművet helyeztek így forgalomba. A zöld rendszámos motorkerékpárok után regisztrációs adót, gépjármű adót, és visszterhes vagyonátruházási illetéket sem kell fizetni. Ez a lehetőség eddig csak autókra volt érvényes, logikus lépés volt motorokra is kiterjeszteni.

Donald Trump bírságot kapott adócsalási ügyben

A volt amerikai elnöknek több adócsalási vizsgálata is folyik. Az egyik ilyenben egy New York-i bíró megbírságolta, méghozzá napi 10 ezer dolláros pénzbírsággal sújtotta azért, mert a vizsgálat során Trump nem bocsátotta rendelkezésre a kért iratanyagot.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 22