Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

Új adócsomag nélkül betömhetetlen az idei költségvetési hiány

Epizód lejátszása
Költségvetési hiány

Februárban 1585 milliárd forintra nőtt a költségvetés hiánya, és ebben még nincs benne a rezsicsökkentés negatív hatása, amit szakértői becslések 1000 és 2000 milliárd forint közé tesznek. Ekkora lyukat nehéz lesz úgy betömni, hogy közben ne nyúljunk hozzá az adórendszerhez.

Adómentes az orosz tankok elfoglalása

Az előző adásban már röviden szót ejtettünk az orosz-ukrán háború adózást érintő hatásairól. Ezúttal azzal foglalkoztunk részletesen, hogy a két ország adóhatóságai hogyan reagálnak a kialakult helyzetre, hiszen az adórendszernek mindkét esetben bevételt kell termelnie az állam működtetéséhez. Egy összeállítást hoztunk azokról a speciális adózási intézkedésekről vagy hírekről, amelyeket az elmúlt hetekben vezettek be vagy láttak napvilágot:

  • Az ukrán parlament az adófizetőket az adók és illetékek előre történő befizetésére hívja fel
  • Adómentes az orosz tankok elfoglalása
  • Észtország adókedvezményeket nyújt az Ukrajnát támogató vállalatoknak
  • Az orosz központi bank betiltja az osztalék- és kamatfizetést külföldre
  • Oroszország számos adókedvezményt jelentett be a hazai IT-szektor támogatására
  • Ukrajna felfüggeszti az adóellenőrzéseket a hadiállapot idején
  • A hadiállapot alatt elkobzott üzemanyag nem tartozik a jövedéki adó hatálya alá, mondja az ukrán állami adóhatóság
  • Lengyelország adókedvezményeket jelentett be az Ukrajnának nyújtott adományok támogatására
  • Oroszország mentesíti a nemesfémek értékesítését az áfa alól
  • Az orosz jegybank korlátozza a külföldi pénzátutalásokat
  • Ukrajna vis maior miatt behajthatatlan adókövetelésként írja le az adóbírságot és a késedelmi pótlékot
  • Oroszország felfüggeszti a csődeljárást
  • Ukrajna további adóintézkedéseket fogad el a hadiállapot alatt
  • Ukrajna mentesíti a humanitárius segélyeket a vámok alól
  • Ukrajna egyszerűsített adórendszert vezet be a vállalatok számára a hadiállapot idején
  • Oroszország megkezdi az adóamnesztia program negyedik szakaszát
  • Oroszország biztosítja a kamatjövedelmek egyéni jövedelemadó-mentességét
  • Oroszország egyszerűsített adóhalasztást biztosít a kisvállalkozásoknak
  • Oroszország zéró áfakulcsot állapít meg a szállodai szolgáltatásokra
  • Oroszország HÉA-ajánlásokat ad ki a külföldi szolgáltatóktól elektronikus szolgáltatásokat igénybe vevő orosz adófizetők számára

Elszaladó költségvetési hiány

Tavaly év végén már foglalkoztunk az elszabaduló költségvetési hiánnyal és annak mértékével. Úgy tűnik, ez a trend idén sem fog eltűnni, hiszen az év első két hónapjában 1585 milliárd forintra nőtt a deficit, ami 2002 óta a legrosszabb adat. Érdekesség, hogy a Pénzügyminisztérium az ezzel kapcsolatos közleményében a hatalmasra duzzadt hiány elsődleges okai között a gyermeket nevelők az SZJA visszatérítését, a 13. havi nyugdíjat, a fegyveres és rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél foglalkoztatottak hathavi fegyverpénzét, a 25 év alattiak SZJA mentességét és a munkáltatói adó 13 %-ra csökkentését említi. Eddig miért nem ez volt a kommunikáció?

Megjelent a NAV 2022-es ellenőrzési terve

Idén is frissítette a kiemelt kockázatúnak minősített tevékenységek körét a NAV. Előtérbe kerültek a webhelyeken értékesítők és a futártevékenységet folytatók (ideértve az ételkiszállítást végző vállalkozások), de kiemelt figyelmet kapnak a taxisok, a telekocsisok, valamint a textil-kiskereskedelem is. Maradtak olyan slágerágazatok a kockázatos listán, mint az építőipar vagy a használt gépjármű- és alkatrész kereskedelem, az itt gazdálkodók így nagyobb valószínűséggel számíthatnak 2022-ben is ellenőrzésre.

Karbonvámmal és energiaadóval küzd az EU a klímasemlegességért

A podcast első adásainak egyikében már beszélgettünk arról, hogy az Európai Unió 2050-re – a világon elsőként – klímasemlegessé szeretne válni. Ennek szellemében hirdette ki az Európai Bizottság a „Fit for 55” javaslatcsomagot. A gazdasági szereplők számára gyökeres változásokkal és komoly erőfeszítésekkel járó intézkedések közül a karbonvámot és az energiaadó tervezett megújítását érdemes kiemelni.

Előbbivel kapcsolatos fejlemény, hogy az ECOFIN, az EU gazdasági- és pénzügyminisztereinek tanácsa nemrégiben arról döntött, hogy arra tesz javaslatot, hogy 2023 január 1-től már hatályba is lépjen az új rendszer.

Nemcsak az EU szeretne új adókat bevezetni, hanem az USA is

Milliárdosokra kivetendő minimumadóra nyújt be javaslatot a Kongresszusnak a Fehér Ház a 2023-as költségvetési tervezete keretében, Biden elnök belpolitikai programjának finanszírozása és a költségvetési hiány csökkentése érdekében. A 20%-os adó a “teljes jövedelemre” vonatkozna, beleértve az adóköteles jövedelmeket és az úgynevezett nem realizált tőkenyereséget, vagyis a vagyonnövekedést, részletfizetési lehetőséggel és jóváírással, hogy ne kelljen kétszer megfizetni az adót ugyanazon vagyon után – vázolta az amerikai pénzügyminisztérium. (MTI)

Eltörli a román adóhatóság 10 fegyvergyártó cég adótartozását

A döntés nem csak az érintett vállalatok társasági adókötelezettségeire, hanem az alkalmazottak után fizetendő mindenféle járulékokra is vonatkozik. A tervezetben azzal indokolják a lépést, hogy sürgős intézkedésekre van szükség Románia védelmi kapacitásainak erősítése, valamint a stratégiai gazdasági szereplők pénzügyi helyzetének javítása érdekében, hogy a romániai haderő felkészüljön az ország legfontosabb érdekeinek védelmére, valamint az Európai Unió és a NATO felé vállalt kötelezettségeinek teljesítésére. (Transtelex)

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 20