Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

SZJA-terv: adómentessé tenné a minimálbért az ellenzék

Epizód lejátszása
Adómentes minimálbér

Választási kampányüzenetnek kiváló, adószakmai szempontból azonban több elemében is kifogásolható jövedelemadó-tervvel állt elő az ellenzéki összefogás, aminek fókuszában a minimálbér áll. A podcast idei harmadik adásában az szja-val egy másik kontextusban, a végrehajtók oldaláról is foglalkoztunk.

A minimálbért is érintő, konkrét adótervekkel állt elő az ellenzéki összefogás

Korábban már beszélgettünk az egységessé formálódó ellenzék adóterveiről, amelyeket többek között az előválasztási kampány során ismertettek. A néhány hónappal ezelőtt még meglehetősen homályos elképzelések a személyi jövedelemadó tekintetében most konkrét tervvé álltak össze.

Az ellenzéki tömörülés január végén ismertette új szja-koncepcióját, amelynek lényege, hogy a 15 százalékos adókulcs megtartása mellett adójóváírást vezetnének be, ami a minimálbér adómentességét biztosítaná. Minél magasabb valakinek a jövedelme, annál kisebb mértékben érvényesül az adójóváírás, amely a minimálbér másfélszeresénél, vagyis jelenleg 300 ezer forintnál eltűnik.

A politikai szándék világos, ugyanakkor szakmai szempontból visszalépésnek értékelhető az elképzelés. Ez egy olyan rossz és régi példát éleszt fel, aminek jól kimutatható hátrányai voltak gazdasági, versenyképességi és gazdaságfehérítési oldalról, arról nem is beszélve, hogy a költségvetés is több száz milliárd forint bevételtől esne el.

Először haladta meg a lakosság adó- és illetékbefizetése a 3000 milliárd forintot

A rendkívül magas költségvetési hiány ellenére bizonyos adónemekben a költségvetési előirányzathoz képest is nagyon magas bevételeket realizált a magyar állam a tavaly. A központi költségvetés mérlegét vizsgálva kiderül, hogy 2021-ben több mint 3000 milliárd forint bevétel folyt be a lakosság által befizetett adókból és illetékekből. Ugyanez az érték 2016-ben még a 2000 milliárd forintot sem érte el.

Egy korábbi adásban arról beszéltünk, hogy miért lett ilyen hatalmas a költségvetési hiány. A Pénzügyminisztérium gyorsjelentését olvasva azt láttuk, hogy a bevételi oldal nagyon jól alakult, a kiadási oldalon viszont valami nagyon elromlott.

Tény, hogy nagy volumenváltozás következett be az adóbevételeknél. Emelkedtek a bérek a minimálbért is beleértve, ezen felül pedig a fogyasztás is nőtt. A jövedelmek emelkedése a jövedelemadókon keresztül, a fogyasztás emelkedése pedig a fogyasztási adókon keresztül jelentkezik plusz bevételként a költségvetésben. Ezek hatása egymást erősíti: ha nő a jövedelem, akkor nő az elkölthető jövedelem mennyisége is, így nő a fogyasztás, ami az ÁFA és a jövedéki adó oldalán látszik.

Mivel tavaly több adónem esetében is jelentősen alulbecsülték a bevételeket, idén várhatóan számottevő mértékben meg fogják emelni az előirányzatokat.

Szövetségi társasági adót vezetnek be az Egyesült Arab Emírségekben

Az ország január végén közölte, hogy 2023. június 1-jétől első ízben vezet be szövetségi társasági adót a vállalati nyereségre, bár az adókulcsot alacsonyan, 9 százalékon tartja, hogy megőrizze vonzerejét a vállalkozások számára.

Sokat beszéltünk eddig a globális minimumadóról, de eddig nem foglalkoztunk azokkal az országokkal, ahol nagyon előnyös adózási feltételeket biztosítanak annak érdekében, hogy odacsalogassák a vállalkozásokat. A kérdés, hogy mi lesz ezekkel a helyekkel a globális adóreform intézkedéseinek bevezetését követően?

Az Egyesült Arab Emírségek esetében jelenleg 0 százalék a társasági adókulcs, így a minimumadó bevezetése az ország szempontjából egyértelműen versenycsökkentő tétel. Lépéskényszerbe kerültek, és ezt látjuk visszaköszönni ebben az intézkedésben.

A végrehajtó elviheti az szja-visszatérítést

Hamarosan megérkezik az SZJA visszatérítés a bankszámlákra. Vajon mi lesz ennek az összegnek a sorsa, ha a kedvezményezettnek jelentős tartozása van? A végrehajtók rátehetik a kezüket az SZJA visszatérítésre? A sajtóban nemrég söpört végig ez a kérdés. Ebben próbálunk rendet tenni a magunk eszközeivel.

Csaló honlapra figyelmeztet a NAV

Az adóhatóság honlapjára nagyban hasonlító, feltehetőleg adathalászat céljából létrehozott weboldal kezdte meg működését, erre figyelmeztet egy közleményben a NAV. Nem ez az első eset, amikor az adóhatóság, illetve a különböző adóintézkedések mögé bújva próbálnak meg csalók jogosulatlan előnyhöz jutni adathalász módszerekkel. Legutóbb tavaly novemberben az SZJA visszatérítés kapcsán szaporodtak meg az ilyen célzatú e-mailek, amelyek segítségével a címzettek bizalmas adatait próbálták megszerezni.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 15