Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

Választás Magyarországon még soha nem került ennyibe

Epizód lejátszása
Választás 2022 adóvisszatérítés

Nehéz szakértői véleményt megfogalmazni a kormány által nemrég bejelentett 600 milliárdos adóvisszatérítési csomaggal kapcsolatban, a hatodik adásában mi mégis kísérletet tettünk erre. A feldolgozott témák között azonban nem ez az egyetlen, amiért kattintani érdemes.

600 milliárd forintos adóvisszatérítést kapnak a gyermeket nevelő szülők jövőre

Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának kezdetén jelentette be, hogy 2022. február 15-ig visszatérítik a gyermeket nevelő szülőknek az idén befizetett személyi jövedelemadót. A visszatérítés felső határa a 2021-es átlagbér lesz, amelyet jövő év elején állapítanak meg. A kormányfő bejelentése szerint jól járnak a gyermeket nevelő katások és az EKHO (Egyszerűsített Közteherviselési Hozzájárulás) szerint adózók is: előbbiek az átalányadó negyedét, utóbbiak az ekho SZJA részét kapják vissza.

A felsorolt intézkedések bevezetését a kormány 5,5 százalékos gazdasági növekedéshez kötötte, ami a visszaesést hozó 2020 után és az idei negyedéves növekedési adatok figyelembe vételével nem tűnik túlzó vállalásnak. A csomag mintegy 1,9 millió szülőnek jelentene 600 milliárd forintos visszatérítést, ami a 2020-as kb. 2500 milliárd forintos SZJA-bevételhez képest nem elhanyagolható összeg. Az intézkedés céljait illetően nehéz szakértői véleményt vagy kommentárt megfogalmazni, az adásban mégis kísérletet teszünk erre.

Népszerű az első házasok kedvezménye

Ezzel a lehetőséggel az összevont személyi jövedelemadó adóalap csökkenthető. A kedvezményre a 2014. december 31-ét követően házasságot kötő párok abban az esetben jogosultak, ha legalább egyikük először házasodik, de a bejegyzett élettársak is igényelhetik, és életkori kikötés sincsen. A támogatás felvehető az egyik félre teljes összegben, de akár egyenlő arányban meg is oszthatják a párok. A kedvezmény a házasságkötést követő hónaptól legfeljebb 2 évig jár, összege nettó ötezer forint havonta. Egy összegben az SZJA bevallásban érvényesíthető, figyelemmel arra, hogy a megosztástól függetlenül a pár mindkét tagjának bevallásában szerepeltetnie kell. Több részletben való érvényesítés esetén a megfelelően kitöltött dokumentumokat a munkáltató felé kell leadni, aki a nyilatkozat figyelembevételével állapítja meg az adóelőleget.

Az Országos Mentőszolgálat kapta a legtöbb 1%-os felajánlást

Az adóhivatal nemrégiben tette közzé az egyszázalékos adófelajánlások listáját. Továbbra is a gyermekek testi, szellemi egészségét támogató, valamint az állatvédő alapítványok a legkedveltebb opciók az adózók körében. A legnagyobb összegben (308,2 millió Forint) a tavalyi évhez hasonlóan idén is az Országos Mentőszolgálat kapott adófelajánlást. A Forbes felmérése szerint a civil szervezeteket érintő 1 százalékos felajánlások összege 2021-ben 10,5 milliárd forint volt, ami 900 millió forinttal haladja meg a tavalyi értéket. A felajánlók száma is növekedett 2020-hoz képest: idén 1,66 millióan, vagyis mintegy 40 ezerrel többen éltek ezzel a lehetőséggel.

Túl sok pénz folyik be a lengyel államkasszába, ezért áttervezték a költségvetést

A lengyel parlament elé kerülő törvénymódosítás szerint több mint 78 milliárd zlotyval (6 ezer milliárd forint) magasabb költségvetési bevétel várható az eddig tervezetthez képest – közölte a költségvetési módosításról döntő keddi kormányülést követő sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki kormányfő, aki a bevételnövekedést a hatékony adóbehajtással magyarázta. Az új költségvetési tervezetben az eddigi felére csökken a tervezett hiány (80,2 milliárd zlotyról 40,4 milliárd zlotyra) úgy, hogy nőttek a tervezett kiadások is. Többletforrást kapnak az önkormányzatok csatornázásra, támogatják a mezőgazdaságot, az egészségügyet és a felsőoktatást, azon belül az orvosképzést is, emellett 6 százalékkal emelik az állami szféra alkalmazottainak járó jutalmak kifizetésére szolgáló alapot.

Budapesten avatták fel a világ első bitcoin szobrát

Az eseményre szeptember 16-án került sor. A szobor, ami Satoshi Nakamoto, a bitcoin feltételezett kitalálója előtt tiszteleg Budapesten, a jelentős magyarországi techcégek központjainak is helyet adó Graphisoft Parkban található. A 2008-as gazdasági világválság után nem sokkal vetették papírra a bitcoin mögött álló blokklánc technológia alapjait, majd 2009-ben létre is jött az új fizetőeszköz. Bár világszerte Satoshi Nakamoto nevéhez kötik a bitcoin megalkotását, a kitaláló valódi nevét és személyét továbbra is homály fedi. A bronz szobor arcképe visszatükröződik, így aki ránéz, az „magát” láthatja benne, ami azt szimbolizálja, hogy „Mi mind Satoshi vagyunk”. A kivitelezéshez Győrfi András, a szobor ötletének kitalálója 10 000 dollár adományt gyűjtött össze kriptovalutában.

Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál

Amíg két évvel ezelőtt még minden negyedik, az idén már csak minden hatodik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai – közölte az adóhivatal. A NAV idén eddig mintegy 34 millió forint bírságot szabott ki a szabálytalanságok miatt az előre meghirdetett akciósorozat kapcsán. A revizorok júliusban és augusztusban a vendéglátóhelyeket, a strandokon árusítókat és a szálláshely-szolgáltatókat ellenőrizték kiemelten. Főként a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályos használatát és a készpénzkészlet kezelését vizsgálták csaknem kétezer alkalommal. A mintegy 300 mulasztás kétharmadánál nem adtak nyugtát, 67 vállalkozó pedig feketén foglalkoztatta alkalmazottjait, 11 esetben az online pénztárgépet nem használták megfelelően vagy jövedéki szabályokat sértettek meg a kereskedők. Az adóhatóság tájékoztatása szerint a súlyosan mulasztók adóellenőrzésre is számíthatnak a későbbiekben.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 6