Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

Adóelkerülés miatt olyan giccsesek az ABBA fellépő ruhái

Epizód lejátszása
Adóelkerülés miatt giccsesek az ABBA ruhái

Ezt az együttes egyik tagja vallotta be önéletrajzi könyvében pár éve. A podcast ötödik adásában szó esik még kkv-khoz érkező expressz áfa-visszautalásokról, a NAV elnökének érdekes kijelentéseiről és a Kuril-szigeteken bevezetendő putyini adókedvezményekről.

Az elhangzott témák részletesen.

1550 milliárd áfa érkezett expressz visszautalással a kkv-khoz

A kormány 2020-ban a veszélyhelyzet alatt több adózást könnyítő intézkedést is hozott, ezek egyike, hogy tavaly május óta a kkv-k akár 20 nap alatt is visszakaphatják a forgalmi adót. Ennek révén augusztus végéig összességében 1550 milliárd forintot kaptak vissza hamarabb. Csak augusztusban 88 ezer vállalkozás kapta meg rövidebb idő alatt a jogszerűen visszajáró forgalmi adóját, összességében 168 milliárd forintot. Az adóhivatal differenciált kockázatelemzési rendszere a biztosíték arra, hogy míg a tisztességes vállalkozások gyorsabban kapják vissza az őket megillető adót, addig az áfacsalók nem károsíthatják meg az államkasszát – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Idéntől a kockázatelemzők munkáját ráadásul még több online eszköz segíti, hiszen már minden számlára, még a lakosság részére kiállítottakra is rálát az adóhivatal, így már az áfabevallás benyújtása előtt, a számlaadat beérkezését követően, azonnal kiszűrhetők a gyanús ügyletek.

Vágújhelyi Ferenc: A többség szabályosan adózik, ha ehhez könnyen érthető és egyszerűen használható online felületeket vehet igénybe

Vágújhelyi Ferenc 6 év elteltével érkezett vissza a NAV-hoz, informatikai vezető-helyettesi pozícióból távozott, most pedig a Hivatal vezetésével bízták meg, 51 éves, nős, két gyermek édesapja. Programozó matematikus, több, az információtechnológiával összefüggő szabadalommal rendelkezik. Az érkezése alkalmából vele készült interjú az Adóvilág 2021. szeptemberi számában jelent meg, legfontosabb gondolatait emeltük ki az adásban.

Alacsony keresettel is nagy lehet az szja-visszatérítés

Bár még sok kérdés tisztázatlan, egyre valószínűbb, hogy főként az egy gyermeket nevelő családok járnak jól, de az alacsony keresetűek is több százezer forintot kaphatnak vissza az idén befizetett adójukból.

Már az idén dönthet a kormány a gyermekes családoknak járó szja-visszatérítésről, miután a második negyedéves GDP-adatok tükrében minden jel szerint teljesül a várt 5,5 százalékos gazdasági növekedés. Így, ha a korábbi évekhez hasonlóan az idén is az év végén kezd költekezésbe a kormány, 2022 elején már kézhez kaphatják a családok az idén befizetett személyi jövedelemadójukat.

Az adó-visszatérítés tényleges mértékével kapcsolatosan elég sok még a bizonytalanság. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy kizárólag a munkabér személyi jövedelemadójával szemben lehet-e a visszatérítéssel élni, a családi kedvezményeket figyelembe kell-e venni a visszatérítés kalkulációjánál, valamint, hogy az egyéb adójóváírásokkal csökkentett összeget lehet-e majd visszaigényelni.

Januártól adómentesen biztosítható a kerékpárhasználat

A munkáltatók 2022. január 1-től adómentesen biztosíthatják az emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos motorral segített kerékpár magáncélú használatát. A jogszabály szerint a kifizető kizárólag kerékpár magáncélú használatát biztosíthatja adómentesen. A szabályozás a kerékpár fogalmát nem határozza meg és háttérjogszabályra sem hivatkozik, ezért kerékpár alatt a köznapi értelemben vett kerékpárt kell érteni, vagyis azt a járművet, amelyet kizárólag emberi erővel lehet hajtani, vagy amelynek használatát legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos motor segíti. Nem alkalmazható tehát ez az adómentes juttatás például a rollerre, elektromos rollerre vagy más, közlekedésre használható kétkerekű eszközre.

Pörög az albérlet piac, de a lakáskiadás jövedelméből adózni is kell

A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó albérletek, ezért nem árt tisztázni a hosszútávú lakáskiadás szabályait.

A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. Negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és a jövedelmet az éves szja-bevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke 15 százalék.

Veszélyt jelent Magyarországra a globális minimumadó a PM államtitkára szerint

Izer Norbert szerint a nyugati országok adót szeretnének emelni, de a versenyképességüket is fenntartanák, ezért kényszerítenének másokat is adóemelésre. Elmondása szerint a tervezet lényege, hogy ha egy multinacionális vállalat külföldi leányvállalata nem fizet “elegendő” adót az anyaország sztenderdjei szerint, akkor az anyavállalattól szedik be a különbözetet. Azaz, ha például a minimumadókulcs 15 százalék, de egy német multi magyar leánycége csak 9 százalékos adót fizet, a német anyavállalatnak további 6 százalékos adót kell fizetnie otthon a leány nyeresége után.
Mivel effektív adókulcsról beszélünk, így ha az adókulcs eléri a 15 százalékot, ám a vállalkozás kedvezményeket kap, például K+F-re, vagy hátrányos helyzetű térségekben való beruházások ösztönzésére, az is az anyaország költségvetését fogja gazdagítani.

Izer Norbert szerint a javaslat elsősorban azokat az országokat sújtja, amelyek többek közt a versenyképes adózási környezet biztosításával sikeresen vonzották magukhoz a jelentős befektetéseket és beruházásokat az előző évtizedek során.

Putyin adó- és vámkedvezményeket vezetne be a Kuril-szigeteken a gazdaság fellendítésére

Oroszország adó- és vámkedvezményeket vezet be a Kuril-szigeteken, hogy ott legyenek a legkedvezőbb üzleti feltételek az egész ázsiai- és csendes-óceáni régióban – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokban, a Keleti Gazdasági Fórum legutóbbi plenáris ülésén.
A vállalkozók, beleértve a helyben ténylegesen aktív külföldi cégeket, tíz évre mentesülnek a jövedelem-, vagyon- és telekadó alól, a biztosítási díjak pedig 7,6 százalékra csökkennek. Emellett a szigeteket vámszabad területté nyilvánítják, ahol nem vetnek ki áfát, amíg az áru el nem hagyja a Kuril-szigeteket.

Nem a popkultúra meghódítása, hanem az adóelkerülés inspirálta az ABBA giccses ruháit

Az ABBA nemrég jelentette be, hogy közel negyven év után új albummal térnek vissza novemberben, két dalt már be is mutattak erről. Az együttes egyik tagja, Björn Ulvaeus 2014-ben publikált önéletrajzi könyvében arról írt, hogy a csiricsáré fellépőruhákat és a futurisztikus platformcipőket elsősorban nem divatteremtési célzattal viselték, hanem azért, hogy a sajátos svéd adótörvény egyik rendhagyó rendelkezését kihasználva, kijátszva elkerüljék az adófizetést.

A giccses ABBA ruhák kompatibilisek voltak a hetvenes évek végének és a nyolcvanas évek elejének zenei kultúrájával, ezek tervezését mégis sokkal inkább az említett törvény befolyásolta. A vonatkozó szabály szerint a koncerteken viselt öltözékek tervezési és gyártási költségeit kedvezően számolhatták el a zenészek, ha azok egyébként nem voltak alkalmasak utcai viseletre. Ennek a kitételnek az ABBA maradéktalanul eleget tett.

Az adás a SoundCloud mellett az alábbi felületeken érhető el:

>> Spotify

>> Apple Podcast

>> Youtube

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 5