Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

A személyi jövedelemadó a legális munka büntetése?

Epizód lejátszása
Az SZJA a legális munka büntetése?

Domokos László, az ÁSZ elnökének véleménye szerint igen. Állításával vitába szálltunk, emellett foglalkoztunk a magyar adózók jövedelemeltitkolásával, a 25 év alattiak SZJA mentességével és egy nyereményjátékkal, amivel ki akarják fehéríteni a szerb gazdaságot.

Az adás főbb témái részletesen:

A legjobban és a legrosszabbul kereső magyarok titkolják el leginkább a jövedelmük egy részét.

Ez derül ki Keresztély Tibor és Madari Zoltán tanulmányából, ami a Közgazdasági Szemlében jelent meg. Kutatásuk során a szerzők megállapították, hogy Magyarországon 2015-ben a háztartások nagyjából az éves jövedelmük 12-16 százalékát titkolták el. Ugyanez az arány a versenyszférában 16-20 százalék volt. A jövedelemeltitkolás mértéke 2015 és 2017 közötti három évben nagyjából a felére csökkent.

A szociológiai felmérésnek is beillő tanulmány adózási szempontból igen érdekes problémákat és kérdéseket vet fel, ezeket jártuk körbe. Az anyag itt érhető el.

Magyarországon kell-e a adóztatni a jövedelmeket egyáltalán?

Ezt a kérdést Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke vetette fel a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A szakember úgy vélekedik, hogy míg a járulékokat le kell róni, a személyi jövedelemadó nem kellene megfizettetni, mert „az a legális munka büntetése”. Több problémánk is van ezzel az érveléssel, ezeket fejtettük ki.

Fókuszban a fiatalok: 2022-től indul az SZJA mentesség

Közel egy millió munkaképes korú, 25 év alatti fiatal él Magyarországon, akiknek 2022-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a bérjövedelmük és egyéb önálló tevékenységből származó jövedelmeik után. Az intézkedésről nehéz szakmailag beszélni, mert bevezetése mögött politikai motivációk húzódnak. Vajon milyen kihatással lesz ez a munkaerő piacra?

Szerbiában nyereményjátékkal fehérítik a gazdaságot

Déli szomszédunknál folytatódik az az állam által szervezett nyereményjáték, amelyet a „Vedd el a nyugtát és nyerj!” címet viseli. A játékban bárki részt vehet, aki borítékba zár és postára ad tíz darab készpénzfizetést igazoló számlát vagy ugyanennyi bankkártyás fizetésért kapott elismervényt. A résztvevők között személygépkocsikat és értékes belgrádi lakásokat sorsolnak ki. Ezen a módon ösztönzik a lakosságot arra, hogy áfás számlát kérjenek, amivel az adóbevételek növelését szeretnék elérni.

Az amerikaiak többsége nem fizetett jövedelemadót 2020-ban

A Tax Policy Center jelentése szerint 2020-ban több mint 100 millió háztartás, az adófizetők 61 százaléka nem fizetett jövedelemadót az Egyesült Államokban. A jelenség hátterében a koronavírus-járvány, illetve az arra adott kormányzati intézkedések állnak, aminek következtében tavaly sokan nem voltak adókötelesek vagy adójóváírást vehettek igénybe. A törvényhozás 2021-re tovább emelte számos adókedvezmény és adójóváírás mértékét, így további milliók fognak mentesülni az adófizetési kötelezettség alól.

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 4