Keresés
Hallgass minket
Keresés
Keresés
Hallgass minket
Keresés

A karbonvám az EU új fegyvere a globális felmelegedés ellen

Epizód lejátszása
A karbonvám az EU új fegyvere a globális felmelegedés ellen

Adózási intézkedésekkel is lehet küzdeni a klímaváltozás ellen? A 3. adásban még az olimpiai jutalmak adózásáról, a házhoz szállított ételek utáni kedvezményes áfa megszűnéséről és a fordított adózás alkalmazásának új végső határidejéről beszélgettünk.

Az adás témái részletesen:

Nemrég zárultak az olimpiai játékok Tokióban, ahol sportolóink remekül szerepeltek, és összesen 20 érmet szereztek. Mint majdnem mindennek a világon, természetesen ennek is van adózási vonzata, hiszen az érmeseknek és a helyezetteknek jutalom jár, az aranyéremért például 50 millió forint, ami nemzetközi összevetésben kiemelkedőnek számít. Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy ezen összegek után kell-e adózniuk sportolóinknak a személyi jövedelemadó szabályai szerint?

Az Európai Bizottság július 14-én nyújtotta be Fit for 55 (Irány az 55%) elnevezésű klímavédelmi intézkedéscsomagját, amelynek legfőbb célja, hogy 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása az unió területén. A csomag fontos részét képezi az úgynevezett karbonvám bevezetése. Ennek lényege, hogy plusz vámot szabnak ki azokra az EU-ba importált termékekre, amelyek előállítása jelentős széndioxid kibocsátással jár. Vajon mennyire szolgálja ez az intézkedés a környezetvédelmet? Milyen hatékonysággal lehet ezzel az eszközökkel küzdeni a globális felmelegedés ellen?

Augusztus 1-jén megszűnt a házhoz szállított ételek és a helyben készített alkoholmentes italok árának kedvezményes áfakulcsa. Tavaly november óta illette ez a kedvezmény a vendéglátóipari vállalkozásokat. Mennyire volt hatékony ez az intézkedés? Miért nem maradt továbbra is érvényben? Milyen adózási anomáliákat okozott ez a kivétel?

Népegészségügyi termék adót (NETA) vethetnek ki a közeljövőben az előre csomagolt pogácsákra és egyéb pékárukra is. Ezt az adófajtát 2011-ben vezették be azzal a céllal, hogy megadóztassák az egészségtelen élelmiszereket, és az ebből befolyó bevételből előmozdítsák az egészségtudatos táplálkozást, valamint finanszírozzák az egészségügyi szolgáltatásokat és népegészségügyi programokat. Mennyivel csökkent az egészségtelen ételek fogyasztása a NETA miatt? Mennyi bevétel származik ebből az adónemből? Valóban egészségügyi célok szolgálatában hasznosul ez az összeg?

Az Európai Bizottság javaslatára 2024. december 31-ig meghosszabbodik az a határidő, ameddig Magyarország felhatalmazást kapott a fordított adózás mechanizmusának alkalmazására a felszámolási vagy bármely más fizetésképtelenségi eljárás alatt álló adóalanyok esetében. Hazánk 2017-ben nyújtott be először kérelmet erre vonatkozóan, akkor 2021. december 31-ig kapott engedélyt. Miért jó hír ez az ország számára? Mi volt a kérelem indoklása? Mi a jelentősége az újabb határidő módosításnak?

Csatlakozzon a vitához

További epizódok

Epizód 3